Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare: ce este interzis să faci în prima zi din Săptămâna Patimilor

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este un moment încărcat de semnificații religioase pentru creștini, marcând ultima săptămână dinaintea Duminicii Învierii Domnului. În această perioadă. Tradițiile și obiceiurile, transmise din generație în generație sunt respectate cu sfințenie de către credincioși.

Săptămâna Patimilor FOTO Arhivă

Săptămâna Patimilor FOTO Arhivă

Slujbele desfășurate în biserică în aceste zile, cunoscute sub numele de Denii, au menirea de a reaminti credincioșilor evenimentele dramatice petrecute în ultimele zile din viața Mântuitorului. Cuvântul „denie”, provenit din slavona veche „vdenie”, semnifică priveghere sau slujbă nocturnă.

Tradiția populară spune că în această săptămână morții revin printre cei vii, aceștia fiind pomeniți în Joia Mare.

În Lunea Mare, una dintre tradițiile respectate este pomenirea lui Iosif cel Preafrumos, un episod care prefigurează jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, vândut de Iuda. Iosif, fiul iubit al lui Iacob, este trădat de frații săi și vândut în Egipt, în urma invidiei și răutății lor.

Urzicile și oțetul, interzise

Obiceiurile din această zi cuprind și o serie de interdicții alimentare. Potrivit tradiției, este nerecomandat să se consume urzici sau mâncăruri gătite cu oțet, deoarece Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i s-au umezit buzele cu oțet, în loc de apă.

De asemenea, în această săptămână, unii credincioși încep un post mai aspru, alegând să nu mănânce nimic de la răsărit până la apus, ca o formă de rugăciune și pregătire spirituală pentru Sfintele Sărbători care urmează.

Continuarea pe Adevarul 



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *