ZDI: O lovitură pentru procurori: o ieșeancă a fost achitată deși furniza facturi fictive unui abator

Acuzată de procurori de evaziune fiscală, o ieșeancă a fost lăsată în libertate de judecători. Firma pe care tânăra o condusese pentru scurtă vreme nu avusese de fapt niciun fel de activitate în afară de probabila furnizare de facturi pentru un abator. Evaziunea acolo ar fi trebuit căutată, dar anchetatorii nu o făcuseră.

Originară din Hârlău și domiciliată în Sirețel, Alina O. și-a înființat în mai 2014 o firmă având ca obiect de activitate comerțul cu animale vii. Timp de șase săptămâni, firma nu avusese niciun fel de activitate. Ulterior, până la sfârșitul anului, au fost înregistrate în contabilitate 234 de achiziții. Cu excepția uneia, în valoare de 32 de lei, costul ștampilei și a unui facturier, toate celelalte erau de fapt fictive. Formal, femeia cumpărase bovine de la trei alte firme și persoane fizice autorizate similare. Revânduse imediat animalele către un abator din Răchiți, județul Botoșani. Contabil, firma părea să fie sinucigașă. Animalele erau revândute aproape la același preț cu cel de achiziție sau chiar în pierdere. Pe parcursul a șase luni de activitate, „profitul” contabil s-a ridicat la doar 757 lei. Amănuntul nu avea însă nicio importanță reală. Achizițiile de animale, în valoare de 1,03 milioane lei, de fapt nu existau în fizic. Iar pe hârtie se putea scrie orice.

Spre deosebire de alte situații, în care faptele sunt descoperite la ani buni de la comiterea lor, de această dată ANAF a sesizat organele de urmărire penală după doar un an. Administrația Județeană a Finanțelor Publice făcuse un control la abatorul din Răchiți și solicitase colegilor ieșeni efectuarea unei verificări încrucișate și la PFA Alina O. Părea că activitatea acesteia era menită exclusiv să furnizeze facturi false către abatorul din Răchiți, pentru acoperirea achizițiilor făcute în numerar, în târguri și oboare. S-a constatat ulterior că și „furnizorii” femeii erau la fel de fantomatici. O PFA își avea sediul într-o casă pe șoseaua Ștefan cel Mare, a cărui proprietar nu avea nicio legătură cu problemele anchetate. Alt furnizor fusese radiat din octombrie 2014. Altă PFA nici nu a putut fi localizată.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal au calculat un prejudiciu adus bugetului de stat prin activitatea firmei în valoare de 332.300 lei, suma reprezentând TVA și impozit pe venit neîncasat. Patroana nu a putut fi audiată în timpul anchetei, pentru a se putea apăra. Când procurorii și-au început ancheta, deja firma nu mai funcționa. Ultima factură falsă fusese înregistrată în decembrie 2014, iar patroana plecase din țară. A fost citată pe adresa cunoscută din România, ca și pe cea din Belgia, inclusiv prin e-mail, dar nu s-a prezentat la Parchet. Mail-urile apăreau totuși ca fiind citite. Nici la judecată nu s-a prezentat. După ce a fost reprezentată o vreme de un avocat din oficiu, Alina O. și-a angajat totuși un apărător. La termenul din iunie 2023, acesta a depus precizări scrise prin care cerea constatarea prescripției răspunderii penale. Trecuseră deja 8 ani de la comiterea faptelor.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *