Pașcaniul – nu suprataxării consumului de apă pentru irigații

Primarul municipiului Pașcani, nu este de acord cu suprataxarea consumului de apă potabilă folosit pentru irigarea culturilor. Subiectul este cuprins in cadrul unui sondaj de opinie aflat in desfasurare initiat de APAVITAL, prin care locuitorii din judetul Iasi sunt intrebati daca o astfel de solutie ar trebuie aprobata si aplicată pentru evitarea restricțiilor privind furnizarea apei în localitatile unde sursele de apă sunt aproape secate din cauza caniculei.

 

Sondajul este valabil pana la sfarsitul lunii august, iar APAVITAL a solicitat ajutorul tuturor administratiilor locale pentru promovarea acestuia. Primaria Pașcani nu s-a implicat în acest demers a spus edilul pe motiv că nu este de acord cu nici un fel de majorare a prețului la apă.

 

Propunerea suprataxarii de apa potabilă pentru irigarea culturilor a venit tocmai din partea cetățenilor care locuiesc la blocuri și care sunt afectați de astfel de măsuri. În zonele rurale, în perioada caniculară consumul de apă a crescut de până la 5 ori și din acest motiv au fost necesare măsuri de raționalizare. La Pașcani, o bună perioadă de timp municipalitatea a folosit apă potabilă pentru irigarea gazonului și a florilor. De asemenea, administrația locală se pregătește să pună în funcțiune un echipament de irigarea a spațiului verde din zona centrală.

 

Primarul spune că vor fi căutate soluții pentru ca sursa de apă să fie din izvoarele din Pașcani, cel mai probabil de la izvorul de lângă Poliția Municipală, dar până acum nu au fost făcute studiile necesare și nici un au fost alocati bani pentru astfel de aductiuni. Edilul a admis ca pana la rezolvarea acestei probleme ar putea fi folosita in continuare apa potabila pentru udarea spatiului verde.

 

După colectarea datelor sondajului de oponie, conducerea APAVITAL și ARSACIS ar urma să ia o decizie privind măsurile viitoare. Primarul Pașcaniului a spus că nu v-a aproba în ARSACIS o viitoare propunere pentru suprataxare a consumului de apă pentru irigatii. Dacă acest subiect va fi pus totuși în discutie pe ordinea de zi a asociatiei atunci s-ar deschide calea ca în cadrul zonei de delegare să poată fi folosite mai multe prețuri diferite la apă și canalizare. Mai exact, municipiul Pașcani ar putea solicita un preț diferit față de cel din cadrul județului Iași, poate mai mic așa cum actualul primarul când era în opozitie a facut o astfel de propunere pe motiv ca la Pașcani costurile de exploatare ar fi mai mici. Întrebat daca in acest context va relua această tema, primarul Marius Pintilie a spus că in momentul de față nu s-ar justifica un pret diferentiat, pe motiv ca municipiul Pașcani beneficiază de investiții.

Menționăm ca un consum normal de apa potabila  ar fi de 3 – 3,3 mc de apa/persona /luna, conform ApaVital. De regula pentru irigatii se folosite apa netratata, mult mai ieftină, din sursele de suprafață sau de la mica adâncime.

 



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *