Judecat 6 ani pentru o datorie calculată greșit

Un comerciant din Pașcani a fost purtat prin sălile de judecata timp de peste șase ani de zile de adminsitratia locală pentru o presupusa datorie de 14 451 lei din care 9144 lei penalități de intarzaiere calculate de Serviciul de Finanțe Publice locale. Banii ar fi trebuit achitați pentru o suprafață de 3 mp folosita de o femeie in piață Vale in urma unui contract de închiriere.

Documentul a fost încheiat in februarie 2009 pentru un an de zile dar Primăria i-a cerut plata chiriei si a penalităților si după expirarea contractuluii,  fără încheierea unor acte adiționale de prelungire. Este vorba despre I.F Maftei Maria iar procesul a început in anul 2018.

Situația a fost constatata de judecători după ani de zile de amânări si au respins in parte solicitările Primăriei Pașcani. Pe 18 iulie a.c. instala a hotărât ca adminsitratia locală poate încasa doar datoriile pentru folosință terenului in perioada contractuală precum si a penalităților de intarzaiere, nu si pentru perioada de de după as acum au solicitat juriști Primăriei.  De asemenea municipalitatea nu a obținut decontarea cheltuielilor de judecata cuprinse in cerere pe motiv ca nu a reușit sa facă dovada lor. Sentința nu este definitiva si poate fi atacată cu apel in 30 de zile de la comunicare. Intrebat de aceasta situatie, primarul municipiului Pascani, Marius Pintilie, a spus ca este de acord cu practicile folosite de functionarii de la Serviciul de Finante Locale, chiar daca judecatorii spun ca sunt ilegale. Edilul a motivat ca cei care folosesc domeniul public sau privat al municipiului, dupa expirarea contractelor trebuie sa fie taxati pana cand administratia reuseste sa parcurga toate procedurile de evacuare.

 

Cazul de mai sus este unul dintre sutele de dosare trimise in instanțele de judecata de administrația locală, multe dintre ele pentru recuperarea  unor restante la bugetul local. Tot mai mulți dintre presupusii datornici, ca si in procesul  prezentat anterior susțin ca Primaria Pașcani le calculează in mod gresii datorii si penalități, fără nici o baza legală. De asemenea consilierii locali din opoziție au atras atenția ca adminsitratia locală nu are o situație clara a modului de gestionare a domeniului public si privat al municipiului precum si al contractelor de folosință. Menționăm ca in timp ce o parte din persoanele fizice si juridice din Pașcani au fos trimise in judecata pentru datorii sau pentru folosința domeniului public dupe expirarea contractelor de închiriere sau concesiune,  una dintre firmele primarului Marius Pintilie  a ocupat abuziv si folosește fără contracte si fără plata mai multe suprafețe din domeniul public/al municipiului. Edilul nu a luat nici o măsură pentru recuperarea prejudiciului si pentru eliberarea suprafețelor de teren. Intrebat de BIT TV daca comisia special infiintata pentru analizarea unor astfel de situatii a prezentat un raport, primarul Marius Pintilie, a spus ca activitatea comisiei nu a mai continuat. Raportul era necesar pentru a prezenta un punct de vedere Curtii de Conturi, care a sesizat aceste probleme si a solicitat luarea masurilor necesare pentru recuperarea prejudiciului si eliberarea terenului.

 

 



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *