Comerciant judecat 6 ani, pentru o datorie calculată greșit de Primăria Pașcani

Un comerciant din Pașcani a fost purtat prin sălile de judecată timp de peste șase ani de administrația locală pentru o presupusă datorie de 14.451 lei, din care 9.144 lei penalități de întârziere, calculate de Serviciul de Finanțe Publice Locale. Banii ar fi trebuit achitați pentru o suprafață de 3 mp folosită de o femeie în Piața Vale, în urma unui contract de închiriere. Documentul a fost încheiat în februarie 2009 pentru un an de zile, dar Primăria i-a cerut plata chiriei și a penalităților și după expirarea contractului, fără încheierea unor acte adiționale de prelungire. Este vorba despre I.F. Maftei Maria, iar procesul a început în anul 2018.

Situația a fost constatată de judecători după ani de zile de amânări și au respins în parte solicitările Primăriei Pașcani. Pe 18 iulie a.c. instanța a hotărât că administrația locală poate încasa doar datoriile pentru folosința terenului în perioada contractuală, precum și penalitățile de întârziere, nu și pentru perioada de după, așa cum au solicitat juriștii Primăriei. De asemenea, municipalitatea nu a obținut decontarea cheltuielilor de judecată cuprinse în cerere, pe motiv că nu a reușit să facă dovada acestora. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.

 

Cazul de mai sus este unul dintre sutele de dosare trimise în instanțele de judecată de administrația locală, multe dintre ele pentru recuperarea unor restanțe la bugetul local.

Tot mai mulți dintre presupusii datornici, ca și în procesul prezentat anterior, susțin că Primăria Pașcani le calculează în mod greșit datoriile și penalitățile, fără nici o bază legală. De asemenea, consilierii locali din opoziție au atras atenția că administrația locală nu are o situație clară a modului de gestionare a domeniului public și privat al municipiului, precum și al contractelor de folosință.

Menționăm că, în timp ce o parte din persoanele fizice și juridice din Pașcani au fost trimise în judecată pentru datorii sau pentru folosința domeniului public după expirarea contractelor de închiriere sau concesiune, una dintre firmele primarului Marius Pintilie a ocupat abuziv și folosește fără contracte și fără plată mai multe suprafețe din domeniul public al municipiului.

Edilul nu a luat nici o măsură pentru recuperarea prejudiciului și pentru eliberarea suprafețelor de teren. Menționăm că reprezentanții Primăriei Pașcani au refuzat să comenteze această situație.

Adresa Judecătoria Pașcani Nr. 592 Din 23.07.2024



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *