Tradiții ciudate de Revelion în lume. De ce lovesc irlandezii pâinea de pereți

Tradiții ciudate de Revelion există peste tot în lume, chiar și la noi în țară. Însă, anumite popoare se deosebesc prin obiceiuri de-a dreptul bizare care sunt respectate cu strictețe. Astfel, în noaptea dintre ani, danezii sparg farfurii de tocul ușii, irlandezii nu ies din casă, în Filipine oamenii poartă haine cu buline, iar în spania se mănâncă struguri. 

Tradiții ciudate de Revelion în lume

Toate popoarele sărbătoresc trecerea în noul an însă, în funcție de zonă și de cultură, oamenii respectă propriile obiceiuri, tradiții și superstiții. Unele dintre ele nu ne atrag atenția în mod deosebit, însă există câteva practici pe care am putea să le considerăm ciudate.

De ce sparg danezii farfurii

Danezii fac foarte multă gălăgie când ceasul bate miezul nopții. Oamenii au obiceiul de a sparge farfurii lovindu-le de tocul ușilor. Nu știm câte farfurii sparg și care ar fi paguba materială, însă practica ține de un obicei străvechi prin se încearcă consolidarea relațiilor de prietenie. Această practică bizară se pare că ajută la rezolvarea conflictelor, nemulțumirilor și certurilor de peste an. Se pare că, cu cât sunt mai multe vase sparte la ușă, cu atât proprietarul casei are mai mulți prieteni.

De Revelion, irlandezii dau cu pâinea de pereți

În Irlanda există credința conform căreia pe străzi apar, în această perioadă din an, spirite rele, malefice, pe care ar fi bine să le eviți. Astfel, în noaptea dintre ani, când alte popoare petrec în stradă, irlandezii stau ascunși în case și se distrează alături de prieteni și familie. Ei pregătesc o cină bogată, cu mâncăruri alese și se bucură de rețete culinare festive. La fel ca toată lumea, de altfel. Însă irlandezii mai fac ceva cu mâncarea, în afara de a o consuma la masă. Ei lovesc pereții cu baghete de pâine pentru a alunga spiritele rele și ghinionul din locuințe în anul care vine.

Ce fac spaniolii la 12 noaptea

Când ceasul bate 12 noaptea, în loc să strige „La mulți ani!” sau „Un An Nou Fericit” spaniolii fac liniște. Motivul? Au gura plină cu boabe de struguri! Da, ei încearcă să mănânce 12 boabe de struguri și să-și pună 12 dorințe, pentru fiecare lună a anului care vine. Se spune că cei care nu reușesc să mănânce cele 12 boabe de strugure vor avea ghinion în noul an, nu le va merge deloc bine pe nici un plan. Și în Portugalia se respectă această tradiție.

Tradiții ciudate de Revelion. În Japonia sună clopotele

În noaptea dintre ani, japonezii bat clopotele de 108 ori, iar în case oamenii sună din clopoței. Asta se întâmplă chiar la miezul nopții, în timp ce vechiul an trece și îi face loc noului an.Prin acest obicei niponii încearcă să se detașeze de cele 108 dorințe umane, să aibă sufletul liber și neprihănit. Un alt obicei al japonezilor este ca în dimineața primei zile din an oamenii să urce pe un munte să să vadă întâiul răsărit.

sursa Romania libera



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *