Patrimoniului Mondial UNESCO: Centrul istoric din Praga

Centrul istoric din Praga a fost înscris în anul 1992 în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit paginii de internet a organizaţiei, http://whc.unesco.org.

 

Construite între secolele al XI-lea şi al XVIII-lea, Oraşul Vechi, Oraşul mai Mic şi Oraşul Nou arată marea influenţă arhitecturală şi culturală de care s-a bucurat citadela încă din Evul Mediu. Numeroasele monumente magnifice, precum Castelul Hradcany, Catedrala Sf. Vitus, Podul Carol şi numeroasele biserici şi palate, au fost construite mai ales în secolul al XIV-lea, sub împăratul Sfântului Imperiu Roman, Carol al IV-lea.

 

 

Actuala capitală a Republicii Cehe, Praga, este denumită “oraşul celor 100 de turnuri”, “oraşul de aur” sau “mama tuturor oraşelor”, notează site-ul www.globi.ro.

 

Situl înscris în Patrimoniul UNESCO cuprinde centrul istoric din Praga, situat pe teritoriul unităţii administrative autonome a oraşului şi a Parcului Pruhonice, aflat la sud-est de localitate, pe teritoriul Boemiei Centrale.

 

 

Praga este unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa având în vedere amplasarea sa pe ambele maluri ale râului Vltava, peisajul său urban cu case burgheze, palate cu turnuri şi clădiri individuale. Centrul istoric reprezintă o manifestare supremă a urbanismului medieval (Oraşul Nou al împăratului Carol al IV-lea a fost construit ca Noul Ierusalim). Urbea a fost salvată de orice reînnoire urbană la scară largă sau demolări masive şi astfel îşi păstrează configuraţia generală, modelul şi compoziţia spaţială. Lucrările arhitecturale de la Praga din perioada gotică (secolele al XIV-lea şi al XV-lea), ale barocului din prima jumătate a secolului al XVIII-lea şi ale modernismului de după anul 1900 au influenţat dezvoltarea arhitecturii central-europene, susţine whc.unesco.org.

 

 

În decursul celor 1100 de ani de existenţă, dezvoltarea oraşului Praga este expresia arhitecturală a multor perioade istorice şi a stilurilor lor. Oraşul este bogat în monumente remarcabile din toate perioadele istoriei sale. De o importanţă deosebită sunt Castelul din Praga, Catedrala Sf. Vitus, Piaţa Hradcany din faţa castelului, Palatul Valdstejn de pe malul stâng al râului, Podul gotic Carol, Rotunda romanică a Sfintei Cruci, casele cu arcade gotice cu influenţe romanice din jurul pieţei oraşului vechi, Biserica Maicii Domnului dinainte de Týn (un vechi oraş), Biserica Sf. Iacob din oraşul vechi (Staré Mesto), aşa-numita sinagogă veche-nouă din cartierul evreiesc (Josefov), clădirile de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi planul urbei medievale a oraşului nou (Nové Mesto). În plus, Ceasul Astronomic din Centrul Vechi din Praga este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale oraşului.

 

 

Încă din Evul Mediu, Praga a devenit unul dintre principalele centre culturale ale Europei creştine. Universitatea din Praga, fondată în 1348, este una dintre cele mai vechi din Europa. Mediul universitar din ultimul sfert al secolului al XIV-lea şi primii ani ai secolului al XV-lea a contribuit, printre altele, la formarea ideilor mişcării Husite, care a reprezentat de fapt primii paşi ai reformei europene. Ca metropolă a culturii, Praga este legată de nume importante din artă, ştiinţă şi politică, precum Carol al IV-lea, Petr Parlér, Jan Hus, Johannes Kepler, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Kafka, Antonín Dvorák, Albert Einstein, Edvard Beneš (co-fondator al Ligii Naţiunilor) şi Václav Havel.

 

 

Centrul istoric din Praga ilustrează admirabil procesul de creştere urbană continuă din Evul Mediu până în prezent, menţionează whc.unesco.org. Rolul său important în evoluţia politică, economică, socială şi culturală a Europei Centrale începând cu secolul al XIV-lea şi bogăţia tradiţiilor sale arhitecturale şi artistice au servit drept model major pentru dezvoltarea urbană a multor ţări din Europa Centrală şi de Est.

 

 

Prima documentare scrisă despre Praga datează din secolul al X-lea, când un comerciant evreu a fost impresionat de aşezarea din piatră pe care a găsit-o în zonă, conform www.globi.ro. Legenda spune că Praga a fost fondată 200 de ani mai devreme de către prinţesa Libuse şi soţul ei, Premysl, care au inaugurat o dinastie cu acelaşi nume. Prinţesa, care avea darul de a vedea viitorul, a ales locul oraşului, prevăzându-i o faimă eternă. Dovezile istorice nu neagă legendele – nucleul oraşului a fost stabilit în secolul al IX-lea în jurul unui castel, pe o colină de pe malul drept al râului Vltava, cunoscut în prezent sub denumirea de Vysehrad sau “castelul înalt”.

 

 

De-a lungul istoriei sale milenare, Praga a fost întotdeauna o localitate cosmopolită. Moştenirea sa culturală este un rezultat armonios datorat influenţelor cehe, germane şi evreieşti. Varietatea stilurilor arhitectonice şi combinaţiile lor unice stau la baza spiritului praghez.

 

sursa Agerpres



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *