C.P. Anul 2022 trebuie să reprezinte pentru Moldova ocazia de care atât de mare nevoie pentru depășirea crizei provocată de pandemie, pentru redresare și dezvoltare.
Fiecare comunitate din Moldova și fiecare cetățean din aceast regiune trebuie să știe că primește suportul de care au nevoie. Sunt zeci și sute de proiecte de investiții care au nevoie de finanțare și de a căror îndeplinire depind nivelul de trai, locurile de muncă, munca antreprenorilor și a producătorilor locali și activitatea celor responsabili de gestionarea tuturor localităților moldave. Moldova și moldovenii au nevoie de finanțări esențiale pentru toate domeniile, fără de care nu vom putea depăși niciodată decalajul cu care ne confruntăm deja de prea multă vreme.
În acest moment, vorbim de două acte esențiale de care depinde nu doar prezentul, ci și viitorul pe termen mediu și lung al acestei regiuni, care, de prea multă vreme, se zbate să capete recunoașterea și susținerea pe care le merită. Mai exact, Legea Bugetului de Stat pentru anul 2022, care se va dezbate în curând în Parlament și Planul de Redresare și Reziliență al României. Două axe fundamentale care pot și trebuie să schimbe în bine odată pentru totdeauna destinul Moldovei.
Astfel, prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2022, în continuarea aplicării proiectelor din Programul de Guvernare social-democrat ce a început deja să fie implementat prin măsuri concrete, cum sunt, spre exemplu, cele privitoare la creșterea pensiilor și alocațiilor, Moldova și moldovenii trebuie să știe că:
• sunt incluse cele mai importante proiecte de investiții inițiate deja sau aflate în curs de inițiere ca necesitate imediată pentru sustenablitatea și dezvoltarea comunităților moldave
• sunt incluse domeniile care, până în prezent, nu au beneficiat nici de atenția, nici de finanțările necesare. Nicio comunitate și nicio țară în sine nu se se pot dezvolta atât timp cât desconsiderăm importanța aportului pe care fiecare domeniu îl aduce. De la economie, muncă și infrastructura de transporturi, până la mediu, digitalizare, inovație și cultură, TOATE domeniile trebuie să beneficieze de echitate și fonduri
• sunt incluse la finanțare atât nevoile imediate ale regiunii și populației sale, cât și cele care privesc proiecte derulate la o scară mai mare ca timp, a căror finalizare înseamnă un capital enorm atât pentru Moldova, cât și pentru întreaga Românie.
Prin implementarea Planului De Redresare și Reziliență al României, Moldova și moldovenii trebuie să știe că proiectele ce îi vizează beneficiază de descentralizare și de posibilitatea ca fiecare reprezentant al comunităților să se implice în actul decizional, în așa fel încât să se asigure că proiectele ce le sunt destinate se concretizează pe măsura nevoilor și intereselor tuturor cetățenilor din comunitate.
De asemenea, prin Planurile Naționale de Investiții, aleșii locali destoinici și implicați din Moldova, care se îngrijesc și continuă să se îngrijească de întocmirea de proiecte pentru comunitățile pe care le reprezintă, trebuie să știe că vor primi finanțarea de care au stringentă nevoie și fără de care le este atât de dificil să asigure bunăstare locală pentru localitățile și cetățenii lor.
Ca și până acum, în calitate de reprezentant al Moldovei în Parlamentul României, voi depune toate eforturile pentru ca susținerea și dezvoltarea acestei regiuni să treacă de la statutul de deziderat la cel de realitate și normalitate.
Moldova și moldovenii sunt o parte importantă a tot ceea ce înseamnă România. Lipsurile Moldovei înseamnă lipsurile unei întregi țări și ciuntirea practic a unui prezent și viitor în care toți românii trebuie să se bucure de un nivel de trai sigur și prosper într-o țară în care, prin toate regiunile sale, să fie locul din care nimeni să nu mai fie nevoit să plece în căutarea unei șanse. Legea Bugetului de Stat pentru anul 2022 și Planul de Redresare și Reziliență al României sunt șansa pentru aceasta. Pentru acasă.
Vasile Toma,
Deputat PSD de Iași
Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților
* BITTV.INFO *