Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă, așa că este timpul ideal pentru a face gemuri și dulcețuri. Poate crezi că vara și toamna sunt singurele momente pentru a face gemuri și dulcețuri, dar se pot folosi și fructe de pădure congelate.

Gem de căpșuni

4 kg de căpșuni

2 kg de zahăr

80 ml de zeamă de lămâie

Se spală căpșunile foarte bine și se taie codițele, apoi se toacă mărunt căpșunele. Se pun într-o oală mare alături de zahăr și se fierbe totul la foc mic timp de 2 ore până ce începe să scadă, iar culoarea devine roșu aprins. Când gemul fierbe, îndepărtează spuma și adaugă zeama de lămâie. Amestecă constant și lasă la răcit timp de aproximativ 5 minute, după care pune gemul în borcane. Borcanele trebuie ținute la temperatura camerei până când gemul se răcește complet.

Gem de vișine 

1 kg de vișine

1 kg de zahăr

1 plic gelifiant

Spală bine fructele și îndepărtează sâmburii. Pune vișinele și zahărul într-o oală. Fierbe la foc potrivit până când se topește zahărul, în timp ce amesteci continuu pentru a nu se lipi. După ce se topește zahărul, conținutul se lasă în continuare la fiert, punând gelifiantul, la foc mic, până când gemul se întărește. Spre final, îndepărtează spuma formată deasupra conținutului, iar gemul se lasă puțin la răcit. Pune gemul în borcane și lasă la temperatura camerei până a doua zi.

Gem de prune

6 kg de prune fără sâmburi

1 kg de zahăr

Spală bine prunele și îndepărtează sâmburii. Ulterior, se pun prunele împreună cu zahărul într-o oală mare și se lasă cel puțin 2 ore la temperatura camerei înainte de fierbiere. Astfel, prunele își lasă zeama necesară fierberii. Pune fructele la fiert. La început, prunele trebuie fierte la foc mare, iar după aceea, la foc mic. Amestecă încontinuu pentru a nu se lipi. Odată obținut gemul de prune, se lasă foarte puțin timp la răcit, cât să nu fie fierbinte, și se pune în borcane.

Gem de zmeură 

1 kg de zmeură

800 g de zahăr

zeama de la 1 lămâie

Pune la fiert toate ingredientele într-un vas încăpător și lasă la foc mic. Odată omegenizată compoziția, îndepărtează spuma de la suprafață și mai fierbe gemul timp de 10 minute, la foc mare.  La final, pune gemul în borcane, fără a pune capacele, și lasă la răcit la temperatura camerei.

Gem de mere 

5 kg de mere

2 kg de zahăr

zeama de la 2 lămâi

Se spală bine merele și se curăță de coajă, iar apoi se dau pe răzătoare. Se amestecă într-o oală mare merele împreună cu zahărul și sucul de lămâie și se țin în frigider timp de aproximativ 2-3 ore astfel încât fructele să-și poată lăsa sucul.  Compoziția se pune la fiert la foc mic și se amestecă în mod constant pentru nu se lipi de fundul oalei.  Când totul este omogen și gemul capătă consistență, este gata. Se pune gemul în borcane, apoi trebuie închise ermetic și lăsate să se răcească.

Dulceață de cireșe

4 kg de cireșe

2 kg de zahăr

sucul de la 2 lămâi

Pune zahărul și cireșele fara sâmburi într-o cratiță și lasă-le la temperatura camere pentru o zi. A doua zi, pune-le la fiert, împreună cu sucul de lămâie. Fierbe-le o oră, amestecând continuu, ca să nu se lipească de fundul cratiței

Dulceață de zmeură, afine sau mure

1 kg de zmeura/afine/mure;

1 kg de zahar;

zeama de la 2 lamai;

200 ml apa.

Amestecă zaharul cu apa și adaugă sucul de lămâie. În acest sirop fierbe zmeura/afinele sau murele timp de 20 de minute, iar dacă dulceața se scurge ușor de pe lingură, las-o în continuare să fiarbă. Când se formează picături și are consistență, ia cratița de pe foc și lasă dulceața să se raceasca 10 minute, înainte de a o turna in borcane.

Dulceață de căpșuni

4 kg căpșuni

2 kg zahăr esență sau o păstaie de vanilie

sucul de la 2 limete 4-5 frunze de mentă

Taie căpșunele,adaugă vanilia și zahărul peste ele și amestecă ușor, că să nu zdrobești fructele. Lasă oală la frigider peste noapte, iar a două zi, fierbe-le la foc mediu, până ce se evaporă cea mai mare parte din apă. Lasă dulceață să se răcească, un sfert de ora, după care toarn-o în borcane.

Dulceață de trandafiri

300 g petale de trandafiri (de Damasc);

1 kg zahăr

400 ml apă

1 pastaie de vanilie

sucul de la 2 lămâi

Pune zahărul și apa într-o cratiță și prepară siropul. Adaugă vanilia și petalele de trandafiri și fierbe dulceață 15 minute. Las-o să se răcească un sfert de ora și pune compoziția în borcane.

Dulceață de piersici

2 kg de piersici/caise

1 kg zahăr

zeama de la 2 lămâi

400 ml apă

6-7 frunze de mentă

Fierbe zahărul în apă, până se leagă, adaugă mentă, zeamă de lămâie și piersicile/caisele. Fierbe compoziția, la foc mediu, amestecând continuu, că să nu se prindă, până ce scade; lasă dulceață la răcit, un sfert de ora și apoi, umple borcanele.

sursa libertatea



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *