Atenție la o nouă metodă de fraudă online, pe WhatsApp, denumită „Schema 1800”, anunță Inspectoratul de Poliție Județean Iași.
Această metodă de înșelătorie implică persoane rău intenționate care vă contactează, pretinzând că sunt prieteni, membri ai familiei sau chiar reprezentanți ai unor instituții. Ele vor solicita un cod de verificare pe care l-ați primit prin SMS, invocând diverse motive (precum o „eroare tehnică” sau „necesitatea urgentă de ajutor”). După ce le furnizați codul, aceștia pot prelua controlul asupra contului dumneavoastră de WhatsApp și îl pot utiliza pentru a înșela alte persoane sau pentru alte scopuri.
Astfel, Inspectoratul de Poliție Județean Iași vă recomandă:
„Fiți precauți la mesajele primite de la numere necunoscute sau chiar de la contacte salvate. În această schemă, infractorii se prezintă ca fiind persoane cunoscute sau oficiali și vă cer să trimiteți un cod de verificare pe care l-ați primit prin SMS.
• Nu divulgați niciodată coduri de verificare WhatsApp. Acestea sunt folosite pentru a securiza contul dumneavoastră, iar furnizarea lor poate permite infractorilor să preia controlul contului.
• Verificați întotdeauna identitatea persoanei care vă contactează. Dacă primiți cereri neobișnuite sau urgente, apelați direct persoana respectivă pentru a confirma autenticitatea mesajului.
• Activați autentificarea în doi pași pe WhatsApp. Aceasta adaugă un nivel suplimentar de securitate și previne accesul neautorizat la contul dumneavoastră, chiar dacă cineva obține codul de verificare.
• Nu dați curs cererilor financiare sau promisiunilor suspecte. Escrocii pot încerca să vă convingă să faceți plăți rapide sau să trimiteți bani sub pretexte false.
• Nu comunicați niciodată date cu caracter personal, datele referitoare la carduri sau alte date financiare!
• Educați-vă familia și prietenii. Informați-i despre această metodă de fraudă pentru a preveni alte incidente” se arată într-un comunicat de presă trimis de IPJ Iași.
O altă metodă de înșelătorie pe aceeași aplicație este cea cu banii de împrumut. Este vorba despre un mesaj primit pe numărul de telefon, prin care cineva din agenda telefonică solicită o sumă de bani pe card, sub formă de împrumut. Recent, telefonul unui polițist din municipiul Pacani a fost compromis de un astfel de virus, iar apropiații au primit mesaj cu cereri de împrumut.
Proprietarul contului și-a dat seama imediat ce s-a întâmplat și i-a îndemnat să nu dea curs acestui mesaj.
Poliția atrage atenția că astfel de situatii sunt din ce în ce mai des întâlnite și vă îndeamnă să fiți vigilenți.
Articolul Atenție la fraudele de pe Whatsapp apare prima dată în BIT24.RO.
* BITTV.INFO *