Pașcaniul, a doua aglomerație urbana din județul Iași are un singur muzeu, deschis doar la cerere, pe timp de iarna, pe motiv ca nu este încălzit. Într-un spațiu impropriu de câțiva zeci de metri pătrați, in fostul sediu al poliției Locale, la parterul unui bloc din apropierea sediului Primăriei, Muzeul Municipal Pașcani este puțin cunoscut chiar si pentru unii dintre consilierii locali.
Nu are personalitate juridica dar funcționează ca un serviciu in subordinea viceprimarului, cu doar trei salariați deși pe organigrama sunt trecute 21 de posturi. Din banii publici anul trecut au fost cheltuiți aproape 214 000 lei pentru salarii si întreținere iar in schimb contribuabilii au primit o serie de expoziții tematice cu fotografii obiecte sau îmbrăcăminte. Colecțiile muzeului sunt depozitate in condiții total improprii, in doua camere din sediul vechi al Primăriei Pașcani. Miile de obiecte urmează sa fie îngrămădite într-o singura încăpere neîncălzită, in aceeași clădire, ca sa facă loc unui partid politic. Mai exact cele doua depozite au fost puse la dispoziția AUR. Subiectul a fost discutat in ultima ședință de anul trecut a legislativului local.
Chiar primarul municipiului, Marius Pintilie a fost cel care a inițiat proiectul de hotărâre si a insistat pentru aprobarea lui. El a explicat ca formațiunea politica trebuie sa primească un sediu si ca zestrea muzeului ar putea fi mutata fără probleme in alta parte.
Propunerea nu a fost pe placul tututor consilierilor locali. Consilierul Cristian Rățoi, fostul viceprimar a atras atenția ca sunt obiecte de patrimoniu si ca nu pot fi mutate fără sa fie asigurate condițiile minime necesare. Rățoi l-a criticat pe primar ca a pus înaintea interesului public, interesul de partid, in schimbul sprijinului politic obținut de la cei doi consilieri AUR in Consiliul Local.
Intre cei doi a urmat un schimb dur de replici. Rățoi i-a reproșat primarului ca in patru ani de zile nu a reușit sa pună o centrala termica la sediul muzeului si ca ar fi interzis muzeografilor sa mai colecteze diferite piese, haine si cărți cu valoare istorică de la cetăteni. De cealaltă parte, primarul și-a exprimat apăsat și destul de clar părerea despre patrimoniul muzeului: “sa nu aveți impresia ca acolo sunt cine știe ce lucruri de valoare inestimabilă. Sunt niște chestiuni care țin de muzeu…!”
Muzeul din Pascani are aproape 5000 de piese, unele foarte valoroase, majoritatea obținute din donații de la păstrătorii de tradiții în 25 de ani de zile, sustin specialiștii.
Șeful muzeului, Marcel Lutic, spune ca nu au fost certificate conform procedurilor specifice dar au fost autentificate de muzeografi si istorici.
Pana acum, administrația locală nu prea a alocat bani de la bugetul local pentru achiziția de noi piese pentru muzeu. Singura soluție rămân donațiile de la cetățeni. Muzeograful, Daniel Sava continua această muncă chiar daca reprezentanții administrației locale i-ar fi spus sa nu mai colecteze piese, pentru ca nu este loc si nici bani pentru valoare.
Problemele Muzeului Municipal Pașcani nu au fost analizate atent niciodată in legislativul local iar propunerea de transformare a depozitelor in sediu de partid a fost aprobată chiar si de membrii Comisiei pentru Învățământ Cultura: profesoara, Emilia Coșniță si Andrei Vârlan de la PSD, medicul Abdalla Bashir de la AUR, in calitate de beneficiar si profesoara, Monica Plescan de la PNL. Chiar si fostul viceprimar, Cristian Rățoi a aprobat proiectul deși l-a criticat. Șeful muzeului spune ca situația in care se afla municipiul Pașcani, de a nu avea un muzeu pe măsură, este o rană, o mare durere resimțită de întreagă comunitate. Tămăduirea ei ar putea fi făcută odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a Palatului Cantacuzino, clădire care va fi transformată in muzeu. Lucrările au început acum câțiva ani de zile din fonduri europene si trebuiau finalizate deja dar au fost sistate si se caută un alt constructor.
Speranțe încă sunt, muzeografii nu se dau bătuți. Ei încă mai cred ca municipiul Pașcani va avea poate de anul viitor o carte de vizita pe măsură despre istoria si tradițiile locale. Transformarea si amenajarea Palatului Cantacuzino in sediul Muzeului Municipal este o șansă care nu trebuie ratata pentru relansarea culturală si spirituala a „locului unde nu s-a întâmplat nimic”, așa cum a fost menționat in scrierile sale de prozatorul pășcănean, Mihail Sadoveanu.
Dar pentru ca acest proiect sa devină realitate este nevoie de asigurarea finantarii asumate de municipalitate de la bugetul local, de implicare si mai multe respect pentru tradiții si cultura din partea consilierilor locali.
Articolul Cui îi pasă de muzeul din Pașcani? Sala de expoziții închisă din lipsă de căldură. Depozitele transformate în sediu de partid – AUR apare prima dată în BIT24.RO – ȘTIRI SI PUBLICITATE DIN JUDEȚUL IAȘI.
* BITTV.INFO *