Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc:

Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc infectată cu larve de Trichinella spp. În decursul anului 2023, în România s-au înregistrat 31 de cazuri noi de trichineloză.

Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc infectată cu larve de Trichinella spp

Trichineloza (cunoscută și ca trichinoza) este o boală infecțioasă determinată de larve ale unor viermi paraziți. Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conțin larve ale acestor viermi paraziți. Cel mai frecvent, carnea infestată cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs). Trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoană bolnavă nu transmite boala și nu te poți infecta de la o persoană bolnavă.

La nivel mondial, se înregistrează aproximativ 10.000 de cazuri noi de trichineloză pe an. În 28 de țări, din spațiul economic european, s-au înregistrat 39 de cazuri noi în anul 2022, iar la noi în țară, în anul 2023, s-au înregistrat 31 de cazuri noi, în creștere față de anul anterior, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în luna ianuarie, după consumul de alimente (infestate) din perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, în țara noastră, cel mai mare risc de infectare este prin consumul de carne de la porcii crescuți în gospodărie, deoarece aceștia, nefiind vânduți prin comerț cu amănuntul, nu sunt supuși inspecției veterinare, respectiv nu se trimit probe, pentru testare, de la animalele sacrificate. Persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient sunt la risc de trichineloză. Chiar și consumul unei cantități mici de carne crudă, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrării, poate să pună persoanele la risc. Cârnații, șunca de casă, care conțin carne infestată, pot determina cazuri de trichineloză. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași.

Continuarea pe BZI 

Articolul Direcția de Sănătate Publică atrage atenția ieșenilor asupra pericolelor la care se supun din cauza consumului de carne de porc: apare prima dată în BIT24.RO – ȘTIRI SI PUBLICITATE DIN JUDEȚUL IAȘI.



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *