În ultima vreme, din ce în ce mai mulți români, atât din țară cât și din diaspora, au început să primească apeluri suspecte de la persoane care pretind că sunt reprezentanți ai departamentelor de resurse umane ale unor companii. Aceste apeluri, cunoscute sub denumirea de ‘robo-call’, utilizează un sistem automatizat pentru a transmite un mesaj pre-înregistrat, care promit locuri de muncă online cu salarii atractive. Câteva sfaturi de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC):
Cum putem recunoaște aceste apeluri înșelătoare? Iată câteva semne distinctive:
1. Numere necunoscute: Apelurile vin de obicei de pe numere pe care nu le recunoașteți, uneori chiar din alte țări.
2. Introducerea apelului: Mesajul începe adesea cu formulări precum „Bună, sunt recruiter manager de la X companie”.
3. Detalii vagi: Se oferă informații neclare despre „oportunități de muncă” și se încurajează contactarea pe WhatsApp. La final, apelul poate solicita date personale sensibile de la potențiale victime.
Pentru a vă proteja, iată câteva recomandări importante de la DNSC:
- Nu furnizați date sensibile: Nu oferiți niciodată, telefonic, informații personale, de autentificare sau detalii despre cardurile bancare, în urma unor apeluri suspecte, chiar dacă acestea par a veni de la instituții de încredere.
- Verificați autenticitatea apelurilor: Contactați instituția respectivă printr-un canal de comunicare separat, mai ales dacă vi se cer date sensibile.
- Raportați apelurile suspecte: Dacă primiți un astfel de apel, informați organizația a cărei identitate a fost folosită fraudulos pentru a ajuta la prevenirea altor incidente.
- Acționați rapid: Dacă ați furnizat date de card, contactați imediat banca. În caz de fraudă, depuneți o plângere la Poliție și notificați Direcția Națională de Securitate Cibernetică (DNSC) prin telefon sau pe platforma PNRISC (telefon 1911 sau platforma PNRISC: https://pnrisc.dnsc.ro/)
- Împărtășiți avertizările: Contribuiți la informarea altor utilizatori despre aceste tentative de fraudă pentru a reduce riscurile.
Echipa DNSC a creat un ghid util privitor la ingineria socială și cum să ne protejăm în astfel de situații. Accesați ghidul aici.
* BITTV.INFO *