Unde pot ieșenii să predea medicamentele expirate. Atenție, legea s-a schimbat recent

De anul trecut, o nouă lege reglementează modul în care medicamentele expirate sunt colectate de la populație. Înainte de aceasta, farmaciile erau obligate să preia medicamentele expirate de la cetățeni și să le elimine împreună cu propriile deșeuri, în condiții care să prevină riscurile de contaminare a mediului.

Conform noii reglementări, persoanele care au medicamente expirate acasă trebuie să le ducă la cel mai apropiat spital public sau privat, care se va ocupa de colectarea și eliminarea acestora. La Iași, însă, implementarea legii este încă în fază incipientă. Deși există spitale care au început să se ocupe de acest aspect, unele nu dispun de spațiu adecvat, iar unii medici consideră că responsabilitatea ar trebui să revină în continuare farmaciilor.

Medicamentele expirate sunt considerate deșeuri

Conf. Univ. Dr. Farm. Pr. Gabriela Tătărîngă, președintele Colegiului Farmaciștilor Iași, explică faptul că, începând din luna aprilie, a fost emis un ordin de ministru care precizează că medicamentele expirate sau neutilizate, provenite de la populație, trebuie colectate în spitale publice sau private, care trebuie să își organizeze spații dedicate pentru această activitate. Ea subliniază că această colectare nu are legătură cu farmacia spitalului, deoarece medicamentele expirate sunt considerate deșeuri medicamentoase și nu produse farmaceutice. Astfel, containerele destinate colectării deșeurilor medicamentoase nu se află în farmaciile spitalelor, ci într-o locație accesibilă, probabil la intrarea principală, pentru a permite oamenilor să depună medicamentele expirate, fără a le manipula ulterior. Acest sistem este important pentru siguranța tuturor, fiind permis doar depozitarea medicamentelor expirate, nu și recuperarea acestora.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *