Modul în care vor fi testaţi elevii, decis de fiecare şcoală în parte: Sunt trei variante

Elevii vor fi testaţi de două ori pe săptămână, potrivit unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii.

Astfel, potrivit acestui ordin, şcolile vor fi cele care vor decide modul în care se va realiza această testare. Mai exact, consiliile de administraţie ale şcolilor vor decide dacă testarea se va realiza de către personalul medical de la cabinetele şcolare, dacă se va realiza de către părinţi acasă sau dacă aceste testări vor fi realizate în cadrul unităţii şcolare de către personal didactic.

Anterior completărilor de la Ordinul ministrului Educaţei şi al ministrului Sănătăţii, interimar, nr. 5.338/2.015/2021, sindicatele din învăţământ erau nemulţumite de faptul că responsabilitatea testării elevilor ar urma să cadă automat pe umerii cadrelor didactice.

De asemenea, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi organizase chiar un protest care ar fi trebuit să aibă loc ieri, 22 noiembrie, protest anulat în urma precizărilor făcute de către cele două minstere amintite.

Cine şi cum va realiza testarea elevilor

Potrivit adăugirilor la Ordinul ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii, interimar, nr. 5.338/2.015/2021, rectificări care au intrat deja în vigoare de ieri, 22 noiembrie, se modifică atât modul în care îşi vor desfăşura activitatea şcolile în funcţie de incidenţa din localitate.

Acest aspect era deja cunoscut de la finalul săptămânii trecute şi preciza faptul că instituţiile de învăţământ din localităţile care au o incidenţă sub 3/ 1.000 de locuitori îşi pot desfăşura activitatea „faţă în faţă” indiferent de gradul de vaccinare de la nivelul acelei unităţi de învăţământ. Rectificarea vine pentru a „corecta” situaţii absurde care puteau fi identificate şi la nivelul judeţului Iaşi.

Mai exact, au fost multiple cazuri de localităţi cu o incidenţă mai mare de 10/1.000 de locuitori, dar unde şcolile funcţionau în sistem normal, gradul de vaccinare în unităţile de învăţământ fiind de peste 60%, dar şi şcoli din localităţi cu o incidenţă foarte mică care funcţionau în mediul online pentru că nu era atins pragul de vaccinare.

Pe lângă precizările aduse legate de modul de funcţionare a şcolilor, modificările ordinului comun menţionează şi modul în care se va realiza testarea elevilor cu ajutorul testelor noninvazive.

Mai exact, Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ decide dacă testarea cu teste rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă se efectuează în unitatea de învăţământ sau la domiciliu, sub supravegherea părintelui sau a reprezentantului legal.

Totodată, dacă se stabileşte ca testarea să se facă la şcoală, conducerea instituţiei trebuie să aibă acordul părintelui, iar dacă se efectuează acasă, atunci rezultatul testului trebuie comunicat conducerii instituţiei în scris sau în format electronic.

Cum se va realiza testarea în unităţile de învăţământ

Având în vedere că un număr mare de cadre didactice era nemulţumit de faptul că responsabilitatea testării elevilor ar putea cădea pe umerii profesorilor, dar şi având în vedere că este necesar acordul scris al părinţilor care îngreunează procesul la nivel şcililor, cel mai probabil testările vor fi efectuate acasă în majoritatea cazurilor.

Totuşi, în cazul unităţilor de învăţământ care decid ca testarea să se efectueze în şcoală, sunt stabiliţi paşi exacţi. Astfel, testele de salivă se vor efectua în prima şi a patra zi din săptămână, înainte de începerea orelor, testare care se va face în sala de clasă sau în alte spaţii sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate de către şcoală.

„Sunt date într-adevăr mai multe variante de către minister, iar acolo unde sunt cabinete şcolare şi personal calificat se poate hotărâ ca testările să fie făcute la şcoală. Cu toate acestea mie mi se pare destul de periculos acest lucru. Decizia finală va fi la consiliul de administraţie al şcolii, dar acesta ar trebui să ţină cont de o decizie a unanimităţii”, explică Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi, care menţionează însă şi faptul că se îndoieşte că vor exista şcoli în cadrul cărora profesorii să dorească explicit să realizeze ei testările.

Părinţii, îndemnaţi să îşi testeze copiii

Reprezentanţii profesorilor sunt mulţumiţi de precizările aduse de către cele două ministere, precizări care lasă decizia la nivelul şcolii în ceea ce priveşte testarea elevilor pentru infecţia cu Covid-19.

Mai exact, în acest fel se pot lua cele mai bune hotărâri în funcţie de resursele de la nivelul şcolii, dacă există sau nu personal medical sau cadre didactice care vor să îşi asume testarea. În ceea ce priveşte situaţiile în care responsabilitatea va cădea pe umerii părinţilor, Laviniu Lăcustă precizează că aceştia ar trebui să fie responsabili în realizarea testelor.

Mai exact, liderul de sindicat subliniază că gradul de vaccinare în rândul cadrelor didactice este unul foarte ridicat, peste 60 sau 70% în majoritatea şcolilor, iar riscurile cele mai mari sunt în rândul elevilor sau a părinţilor în cazul contactării virusului.

sursa zdi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *