Cum să ținem post fără probleme digestive? Ce alimente ne recomandă medicul ieșean Diana Cimpoeșu în această perioadă?

Medicii de la urgențe consideră că perioada postului, care a început vineri, aduce beneficii pentru sănătate și îi încurajează pe oameni să renunțare, măcar temporar, la produsele de origine animală în favoarea legumelor, fructelor și grăsimilor vegetale.

Cu speranța că un stil de viață mai sănătos va aduce mai mult echilibru, aceștia își doresc ca numărul cazurilor de intoxicație alcoolică să scadă în această perioadă. Deși, până acum, tradiția postului nu a redus aceste cazuri.

Cu ce pot fi înlocuite proteinele de origine animală?

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași, subliniază că postul oferă ocazia de a consuma o varietate de alimente sănătoase, însă atrage atenția că nu toate produsele de post din comerț sunt benefice, multe dintre ele conținând aditivi și ingrediente procesate care pot afecta sănătatea. Cu cât un aliment este mai procesat și conține mai mulți aditivi, cu atât devine mai puțin sănătos. Aceasta spune că postul în sine este, însă, un obicei benefic, o perioadă în care organismul se poate elibera de elementele nocive din alimentație, în special de grăsimile animale care, în exces sau prăjite, pot fi dăunătoare. Proteinele animale pot fi înlocuite cu succes prin proteine vegetale, din legume și leguminoase, cum ar fi fasolea, năutul și lintea. Medicul recomandă ca alimentele de post să fie preparate cât mai mult în casă, deoarece variantele conservate sau procesate pot crește riscul de alergii și alte probleme de sănătate.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *