Pericolul ascuns în citrice. Ce trebuie să facem când mâncăm portocale, mandarine sau clementine, ca să nu ajungem la medic

Suntem în prag de iarnă şi a început deja sezonul citricelor. Delicioase şi bogate în vitamina C, mandarinele, clementinele şi portocalele au umplut raioanele de fructe din magazine. Atenție însă, consumate în exces ne pot face mai mult rău, decât bine. Pericolul cel mai mare rămâne în coaja tratată deseori cu pesticide.

Portocale, mandarine, clementine. Sunt vedetele sezonului rece şi la mare căutare în magazine. „Sunt gustoase. Şi cred că sunt şi sănătoase”, spune un bărbat. „Nu consumăm coaja, evident. Şi nu le spălăm”, zice altcineva. „Eu am avut probleme de sănătate din cauza acestui lucru. Din cauza consumului de fructe, carne cu pesticide”, mărturiseşte o femeie. „Cel mai bine e de evitat să fie stropite, dar nimic nu mai este sănătos în ziua de astăzi”, crede o femeie.

Pericolul din coaja portocalelor

Citricele se deshidratează repede. Este motivul pentru care sunt tratate cu o substanţă asemănătoare săpunului, care împiedică umezeala să se evapore. Alte substanţe sunt aplicate pe coajă pentru a preveni apariţia ciupercilor, în timpul transportului pe distanţe mari.

În cazul citricelor gata ambalate găsim pe etichetă toate informaţiile de care avem nevoie. Atât ţara de provenienţă, cât şi substanţele cu care a fost tratată coaja. În acest cazul acestora, spre exemplu, vorbim de imazalil. De asemenea, tot pe etichetă scrie şi că nu trebuie consumate cu tot cu coajă. Regula este valabilă şi pentru fructele vândute la vrac.

Continuarea pe Observator



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *