Deputatul Alexandru Muraru cere explicații clare și măsuri urgente din partea Ministerului Sănătății în combaterea consumului de droguri (P)

Deputatul PNL Alexandru Muraru a adresat o interpelare Ministerului Sănătății, cerând explicații cu privire la întârzierea implementării Legii 234/2024, care prevede înființarea a opt centre regionale pentru tratarea dependenței de droguri. La patru luni de la adoptarea legii, deși consumul de droguri printre tineri a ajuns la un nivel alarmant, niciun pas concret nu a fost făcut de ministrul Rafila pentru aplicarea acestei legi.
„Este inacceptabil ca, de la publicarea în Monitorul Oficial a Legii 234 pe 22 iulie 2024, Ministerul Sănătății să nu fi realizat nici măcar primul pas pentru înființarea acestor centre. România se confruntă cu o adevărată criză a consumului de droguri în rândul tinerilor, în timp ce ministrul Rafila a preferat să paseze problema, formând un grup de lucru care lucrează fără rezultat de șapte luni. Dacă în alte țări se acționează rapid și eficient, la noi, lucrurile stagnează în mod iresponsabil,” a declarat Alexandru Muraru.
Studiile recente arată că România are una dintre cele mai grave creșteri ale consumului de droguri sintetice și psihoactive în rândul tinerilor. Vârsta de debut a scăzut la 10-11 ani, iar dependența de substanțe este o problemă majoră în școli. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății nu a pus în aplicare prevederile legale menite să rezolve această criză.
„Legea 234/2024 obligă Ministerul Sănătății să înființeze centre regionale de tratament pentru dependenți în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, dar până acum nu s-a făcut absolut nimic. În schimb, s-a dovedit că se pot face lucruri rapide și eficiente. Reamenajarea centrului Voila, singurul centru dedicat copiilor dependenți, a fost realizată într-o lună, exclusiv din fonduri private. Dacă se poate face din donații, de ce Ministerul, cu bugetul său, nu face nimic?” a spus Alexandru Muraru.
Deputatul PNL cere măsuri urgente:
1. Aplicarea imediată a Legii 234/2024, prin începerea construcției și dotării celor opt centre regionale de tratare a dependenței de droguri.
2. Deblocarea fondurilor și posturilor necesare pentru angajarea de specialiști în tratarea adicțiilor, așa cum este cerut de centrele deja existente.
3. Preluarea și implementarea modelelor de succes din alte țări europene, cum este cel din Portugalia, unde s-au obținut rezultate notabile în reducerea consumului de droguri printr-un acces facil la tratament.
„Este o rușine națională să vedem cum un ministru tratează cu atâta lejeritate o problemă atât de gravă. În condițiile în care reabilitarea unui singur centru, precum Voila, a costat doar 150.000 de euro din donații, este inacceptabil ca Ministerul să nu fi realizat nimic. Cu resursele disponibile, se poate, dar ceea ce lipsește este voința politică și profesionalismul la vârful Ministerului Sănătății,” a concluzionat Alexandru Muraru.
Departamentul de comunicare al PNL Iași



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *