Guvernul alocă banii pentru pentru rechizite, destinați elevilor defavorizați, după o lună și jumătate de când a început școala, chiar înainte de campania electorală

La finalul primului modul de școală, cu două zile înainte de prima vacanță a elevilor și preșcolarilor, Guvernul a aprobat în ședința din 23 octombrie alocarea a 175 de milioane de lei pentru cardurile educaționale de rechizite și îmbrăcăminte în valoare de 500 de lei, potrivit anunțului Guvernului. Amintim, săptămâna viitoare, pe 1 noiembrie începe campania electorală pentru alegerile parlamentare, potrivit BEC.

La o lună și jumătate de când a început anul școlar, Guvernul a aprobat suma pentru acordarea tichetelor pentru elevii și copiii de grădiniță, prin OUG. nr 83/2023, proiect cu fonduri europene.

Guvernul a alocat “175 de milioane de lei pentru acordarea integrală a tranșei pentru anul școlar 2024-2025 a tichetelor sociale pe suport electronic pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”, potrivit anunțului după ședința de Guvern de miercuri, 23 octombrie, cu 7 zile înainte să înceapă campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Potrivit ordonanței de urgență nr. 83/2023, programul, care prevede alocarea a câte 500 de lei pentru fiecare elev care îndeplinește criteriile este finanțat cu fonduri europene.

Cei 175 de milioane de lei ajung doar pentru 350.000 de elevi, potrivit calcului Edupedu.ro.

La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Ciolacu anunța că “potrivit estimărilor, peste 400 de mii de copii defavorizați ar putea folosi banii”.

Informații de context

Elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care provin din familii defavorizate și se încadrează în anumite condiții primesc cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru a rechizite și haine.

Toți cei care s-ar încadra în condițiile programului cu fonduri europene, „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, trebuie să facă o cerere indiferent dacă au deja cardul de anul trecut.

Nu există o dată precizată în lege la care beneficiarii vor primii banii pentru rechizite sau cardurile.

Anul acesta a fost extins termenul până la care s-au putut depune cererile pentru a primi cardurile, până în 23 octombrie. Cele mai recente modificări aduse documentului referitor la tichetele educaționale au fost făcute recent, pe 20 septembrie, printr-o ordonanță “trenuleț”, adoptată în secret de Guvern, despre care a scris Edupedu.ro.

Procedura este una anevoioasă, și mai durează până când banii vor ajunge la beneficiari.

Ministerului Educației trebuie să trimită până în data de 1 noiembrie 2024, baza de date cu cererile baza de date cu preșcolarii și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial care conține numele și prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de învățământ din care provin, nivelul de școlarizare și datele de identificare ale reprezentantului legal sau reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, după caz, numele și prenumele și datele de identificare ale fraților și surorilor minori.”

Continuarea pe edupedu.ro



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *