Situație neclară juridic – Primar ieșean ales în iunie, dar nevalidat de instanță: are o „codiță” penală de acum 3 ani

O poznă făcută cu câțiva ani în urmă de cel ales în iunie la Heleșteni a băgat în priză Prefectura și Ministerul Afacerilor Interne.

Frauda de câteva mii de lei, bani europeni, pentru care Benone Șofrac (PSD) a fost condamnat cu suspendare în urmă cu trei ani are efecte și astăzi. Dat fiind că pedeapsa figurează în cazierul candidatului la Primăria Heleșteni, instanța nu i-a validat mandatul. Chiar dacă a fost lăsat să se înscrie în cursa electorală cu cinci luni în urmă și a câștigat alegerile confortabil (57 la sută din voturi), Șofrac nu va fi primar mandatul acesta, sau cel puțin nu până în 2026, când e termenul de reabilitare.

Prin urmare, întrebarea la care toată lumea caută acum un răspuns este: cine va conduce comuna Heleșteni? Configurația politică a noului Consiliu Local, care se va constitui zilele acestea, este: 7 aleși ai PSD, 3 ai PNL și unul de la Forța Dreptei.

Aparent, lucrurile sunt clare: odată întrunit, Consiliul Local va alege un viceprimar, care la rândul lui va primi imediat atribuții de primar. Asta înseamnă că va avea în continuare drept de vot în ședințele consiliului și va primi o indemnizație egală cu cea a primarului (art. 163 din Codul administrativ). Dar care primar?

Constantin Hîra, care își încheie acum mandatul, ne-a spus că nu crede că va trebui să mai rămână în funcție. Codul administrativ prevede acest lucru doar în cazuri excepționale, „în caz de război sau catastrofă ori alte situații expres prevăzute de lege”. Dar pentru asta trebuie dată o lege, cum a fost la alegerile trecute, când pandemia a fost motivul prelungirii mandatelor primarilor până la 1 noiembrie 2020 (Legea 84/2020).

Același Cod administrativ menționează sec că, „în caz de invalidare a alegerii primarului, Guvernul, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor locale, pe baza solicitării prefectului, stabilește data alegerilor. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la data invalidării sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile legii.”

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *