Ploile de luna trecută ne lasă tot cu multe lacuri goale în județ: cele mai mari acumulări, abia umplute pe sfert

Astă-vară, gradul mediu de umplere era sub 50 la sută pentru tot bazinul hidrografic Prut-Bârlad. Ironia sorții a fost că, atunci când am avut în sfârșit precipitații, cele mai mari probleme au fost tot în acest bazin hidrografic, respectiv în județele Galați și Vaslui, a remarcat ministrul Mediului, aflat în vizită la Iași.

După o vară secetoasă, aria restricțiilor în furnizarea apei potabile din rețeaua ApaVital s-a restrâns la trei sate din comuna Tătăruși, respectiv Tătăruși, Uda și Pietrosu. Programul se rezumă la intervalele orare 5.00-10.00 și 19.00-22.00, până la sfârșitul lunii octombrie. De la reprezentanții societății de apă am aflat că acesta este un program minimal și că utilizatorii din cele trei localitățile au apă la robinete în cea mai mare parte a zilei.

CITESTE SI: Recorduri negative doborâte de ploi: În Vaslui a plouat cât pentru un an întreg

Și în municipiul Roman au fost aplicate restricții în furnizarea apei până la sfârșitul lunii, dar aici din al motiv decât lipsa precipitațiilor: pierderi semnificative de apă din rețeaua de distribuție. Din acest motiv, presiunea în conducte va fi mică pe perioada nopții (intervalul orar 24.00-4.00), precizează ApaVital.

Lacul din județ care mai este plin doar 3 la sută

Până la jumătatea lui octombrie, partea de nord-vest a județului, respectiv zona Tătăruși-Hârlău-Deleni, rămăsese sub restricții impuse asupra programului de furnizare a apei. Acumularea Pârcovaci era cauza restricțiilor, dat fiind gradul redus de umplere, între 25 și 30 la sută.

După cele două episoade de ploi abundente de luna trecută, Administrația Națională Meteo a indicat județul Iași alături de Vaslui și Bacău cu precipitații de peste 200 mm căzute pe metrul pătrat. Cu o lună înainte, polul precipitațiilor fusese Vama Veche, cu peste 325 mm.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *