Educația în sistem homeschooling, tranșată de judecători. Părinte: „Lăsați-ne copiii să învețe”. Ce spune Ministerul Educației

Doi părinți din Oradea se judecă cu statul român pentru dreptul la educație al copiilor lor. Estera și Darius Cornean au decis acum doi ani să-i retragă pe cei mici de la școală și să-i înscrie într-un sistem homeschooling, o formă de învățământ neautorizată în România. Iar acesta nu este un caz singular. Vorbim despre un adevărat fenomen, care a luat în ultimii ani o amploare din ce în ce mai mare. Ceea ce, spun specialiștii în educație, ar fi o sabie cu două tăișuri.

Povestea soților Cornean începe în anul 2022, când au decis să-i retragă pe Daria și Dominic din sistemul public de învățământ. „La fel ca toți părinții, și noi ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii noștri. Am vrut să le oferim altceva față de sistemul clasic de învățământ. Astfel că, în timp ce ei frecventau școala românească de stat, am început să căutăm alternative. Copiii erau atunci în clasa a doua, respectiv a treia. Acum sunt în clasa a IV-a și a V-a”, a povestit pentru „Adevărul ” Darius Cornean.

„Ne dorim pentru copii un sistem de învățământ care să le dezvolte gândirea critică”

Părintele ne-a mărturisit că el însuși este rezultatul școlii românești tradiționale, căreia nu-i reproșează nimic în mod special. „Noi toți suntem niște rezultate ale sistemului educațional românesc. Așa cum este el, cu bune și cu mai puțin bune. Cunosc oameni minunați care au ieșit de pe băncile școlii tradiționale. Însă timpul trece, noi evoluăm ca oameni, ca societate, ca tehnologie, ca educație. Nu ne-am dorit altceva decât să le oferim copiilor noștri o altă variantă care i-ar împlini, i-ar ajuta mai mult în viață, le-ar deschide orizonturi mai largi”, a mai spus părintele.

În sistemul românesc, este de părere Darius Cornean, se merge pe ideea de acumulare de informații și de reproducere a informațiilor acumulate: „În sistemul pe care noi l-am ales se merge pe ideea de gândire critică. Informația pe care o auzi trebuie s-o înțelegi, s-o gândești și s-o regăsești în realitatea ta imediată. Apoi, gândirea critică te ajută să devii autodidact. Copilul trebuie să învețe nu împins de la spate de părinți, ci pentru că el chiar își dorește acest lucru, are o reală nevoie de cunoaștere. Însă, pentru asta, în el trebuie stârnită această nevoie. În școala românească, din păcate, copilul, când ajunge în clasele mai mari, a XI-a, a XII-a, de abia așteaptă să scape de școală”.

Părintele a mărturisit că nu-și dorește ca cei doi copii ai săi să fie „doxă” de informații, dar să nu știe ce să facă apoi cu ele, să nu fie capabili să le și folosească în interesul lor.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *