Municipiul Pașcani intră în rândul localităților cu autobuze electrice pentru transportul public local. În cursul zilei de miercuri, 4 septembrie, municipalitatea a primit cele șase autobuze electrice contractate printr-o finanțare de la Ministerul Mediului.
Cinci dintre ele vor fi folosite pentru transportul public local în cele cinci suburbii ale municipiului, iar unul pentru o rută ce va fi înființată spre comuna Stolniceni-Prăjescu, partenerul proiectului.
Autobuzele sunt noi, cu componente aduse din Turcia și China dar asamblate în România, fiecare are 24 de locuri pe scaune și până la 53 în picioare. Sunt dotate cu rampă pentru persoane cu dizabilități, iar viteza maximă este de 70 km/oră. Autobuzele au o autonomie de 100 km după fiecare încărcare, în condiții optime de exploatare, dar autonomia va scădea pe timp de iarnă sau atunci când vor fi folosite instalațiile de aer condiționat.
Deocamdată, autobuzele vor rămâne în garajul societății locale de transport public. Conducerea instituției estimează că ele ar putea fi folosite cel mai probabil din luna noiembrie. Până atunci, urmează să fie parcurse o serie de proceduri administrative pentru preluarea lor în inventar. De asemenea, șoferii urmează să parcurgă un instructaj pentru folosirea autobuzelor.
Mai mult, vehiculele nu vor putea fi folosite până când nu vor fi amenajate stațiile de încărcare. Două cu încărcare rapidă, una în parcarea din fața Gării și alta la sediul societății și alte șase cu încărcare lentă, conform precizărilor directorului, Dumitru Chiuariu.
Primarul municipiului susține că achiziționarea celor șase autobuze electrice reprezintă un pas important pentru modernizarea transportului public din Pașcani. Edilul spune că în următorii ani vor fi modernizate și stațiile de autobuz, dar și străzile aferente traseelor pe unde circulă acestea. Primarul a spus că vehiculele urmează să fie dotate cu echipamente de tip e- ticketing pentru bilete.
Precizările au fost făcute în cadrul conferinței săptămânale de presă. Edilul nu a spus nimic despre transportul public urban, adică în interiorul municipiului, între zonele Deal și Vale și cartierele din împrejurimi. Transportul public este neapărat necesar în contexul în care numărul de autoturisme a crescut foarte mult în ultima perioadă.
Menționăm că valoarea contractului a fost de 18,8 milioane de lei, la care se adaugă alte 2 milioane de lei de la bugetul local pentru amenajarea stațiilor de încărcare.
* BITTV.INFO *