Urmează două mari sărbători cu cruce roșie, dar și altele cu cruce neagră. Dacă reînfloresc trandafirii vom avea toamnă frumoasă

Până se încheie luna august 2024, mai au loc câteva sărbători religioase importante. Dacă în prima parte ortodocșii au prăznuit Scoaterea Sfintei cruci, Schimbarea la Față a Domnului și postul Adormirii Maicii Domnului, joi este Adormirea Maicii Domnului, iar pe 29 august Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Romanii au dat denumirea de,,August” acestei luni după împăratul roman ,,Augustus”, iniţial numită ,,Sextilis”, deoarece a fost a 6-a lună în vechiul calendar roman. Grecii numeau luna august ,,Metageitnion”. Mai mult, în emisfera nordică august cade în timpul verii, pe când în cea sudică luna pică pe perioada iernii. În majoritatea ţărilor europene, această lună reprezintă perioada de concediu pentru mulţi angajați.

,,Sfânta Maria Mare” este prăznuită pe 15 august

Joi, 15 august, credincioșii, ortodocși și catolici, prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau ,,Sf. Maria Mare”, una dintre cele mai însemnate sărbători religioase din caledarul bisericesc. Sfânta Maria este marcată de două ori pe an. În data de 15 august, creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, fiind o zi liberă oficial în România, iar pe 8 septembrie se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului în Biserică.

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai antice sărbători dedicate Fecioarei Maria. Deși nu sunt dovezi evidente despre prezența sa, Cultul Maicii Domnului a început să se dezvolte în secolul al V-lea, după hotărârea Sinodului IV Ecumenic că ea este Născătoare de Dumnezeu. Originea sărbătorii este necunoscută precis, însă locul unde se găsește mormântul Maicii Domnului și biserica construită deasupra lui sunt prezervate în prezent în Orașul Sfânt, Ierusalim, lângă Grădina Ghetsimani. Pelerinii pot vizita și o icoană a Maicii Domnului, numită Ierusalimitissa, situată în spatele mormântului Maicii Domnului din biserică.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *