Proiect de ordin: Dosarele pentru programul ”Casa Verde” vor putea fi depuse și online

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a supus recent consultării publice un proiect de ordin pentru modificarea și completarea Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă. Măsura va elimina obligația depunerii dosarelor pentru Programul ”Casa Verde” exclusiv în format fizic.

Conform referatului de aprobare care îl prefațează, documentul propune modificarea Ghidului de finanțare a Programului pentru instalarea sistemelor de încălzire cu energie regenerabilă, mai cunoscut publicului sub denumirea de programul ”Casa Verde”. Modificarea survine ca urmare a unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) care a declarat ilegală prevederea ce obliga depunerea personală a dosarelor de finanțare.

Astfel, articolul care prevede obligativitatea prezenței fizice la depunerea dosarului va fi abrogat. Pentru a stabili o nouă modalitate de depunere a dosarelor, proiectul de ordin propune introducerea unui nou alineat, care prevede instrucțiuni specifice ce vor fi publicate ulterior pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.

Instanța supremă a pronunțat decizia care a determinat această modificare în contextul în care un cetățean cu dizabilități a atacat în justiție un articol prezent în forma inițială a Ghidului, sub motiv că aceasta nu asigură accesul în cadrul instituției ”într-o modalitate adecvată persoanelor cu handicap”, punct de vedere însușit și de judecători.

Textul vizat a fost considerat de către judecătorii ICCJ ca restrictiv din punct de vedere al accesului la acest program, el prevăzând că ”dosarul de finanţare se va depune personal, legat, paginat şi opisat, într-un singur exemplar, în plic, la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului pe raza căreia domiciliază solicitantul şi se va înregistra într-un registru special pentru acest program, doar în cazul în care dosarul de finanţare cuprinde toate documentele potrivit fişei conformităţii administrative. Nu se pot depune modificări şi completări ulterioare înregistrării la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului”.

Continuarea pe avocatnet.ro



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *