Fabrica de componente auto fondată de Doina Cepalis la Pașcani: semne de „oboseală“ după preluarea de către Holmbergs Suedia?

Suedezii de la Holmbergs, jucători pe piaţa componentelor și sistemelor de siguranță pentru scaune auto destinate copiilor, care au cumpărat de la Doina Cepalis în urmă cu patru ani compania ieșeană Te-Rox Prod din Pașcani, au raportat afaceri mai mici cu aproximativ 30% anul trecut comparativ cu anul 2022, fiind sub pragul de 50 mil. lei, iar profitul net aproape că s-a înjumătățit, ajungând la puțin peste 400.000 lei. În același timp, numărul mediu de angajați din România ai suedezilor a scăzut cu aproape 150 de oameni în anul 2023 față de un an înainte, până la sub 500 de salariați.

Te-Rox a fost fondată în județul Iași de Doina Cepalis în anul 2007, în câțiva ani ajungând un producător european important de huse și sisteme de siguranță pentru scaune auto destinate copiilor. Spre finalul anului 2020, antreprenoarea din Iași a vândut afacerea celor de la Holmbergs Safety Group, companie care dezvoltă și produce componente și sisteme de siguranță pentru scaune auto pentru copii.

Cum arată datele financiare pe anul 2023

Situația financiară pe anul trecut a fost depusă recent la Ministerul Finanțelor (MF), iar potrivit datelor publice Holmbergs Safety System a înregistrat o cifră de afaceri în 2023 de circa 49,3 mil. lei, iar profitul net obținut a fost de 418.000 lei, compania declarând la MF un număr mediu de 430 de salariați pe anul trecut.

Citiți integral aici Ziarul de Business nr. 13

Pe de altă parte, în 2022, cifra de afaceri a fost de 74,9 mil. lei, iar profitul net de aproximativ 1 mil. lei, potrivit datelor din bilanțurile societății, care a raportat în același an un număr mediu de 577 salariați.

Și în 2021, la un an de la preluarea businessului, Holmbergs a raportat afaceri în ușoară scădere, mai exact de 69,5 mil. lei, de la 70,8 mil. lei în 2020, dar profitul net obținut în 2021 a fost mai mic de 9 ori, respectiv de 430.500 lei în acel exercițiu financiar, de la 3,8 mil. lei în 2020.

Cea mai mare cifră de afaceri, în anul 2016

Compania suedeză are rezultate mai slabe spre deosebire de perioada în care afacerea era condusă de Doina Cepalis. În 2016, spre exemplu, societatea a avut afaceri de 103,4 mil. lei, la care s-a obținut un câștig net de circa 4 mil. lei, fiind cele mai mari valori obținute de la înființarea societății încoace, și, tot pe atunci, societatea raporta pe statul de plată un număr mediu de 763 salariați. Evident, aceste scăderi de acum ar putea fi puse și pe seama încetinirii pieței auto la nivel global, care se confruntă cu multiple provocări, inclusiv inovațiile tehnologice rapide, schimbările în comportamentul consumatorilor și incertitudinile economice.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *