Primarii care „stau pe bară” patru luni. Ce a mai adus comasarea alegerilor

Alegerile locale 2024 au venit cu o situație inedită: câștigătorii scrutinului din 9 iunie, care nu sunt și primari în funcție, își vor prelua mandatul peste câteva luni, după ce actualilor primari le expiră mandatul câștigat cu patru ani în urmă. Implicațiile situației create în urma alegerilor locale 2024 sunt multiple.

Soluția legislativă adoptată în primăvara acestui an, pentru a putea fi comasate alegerile europarlamentare cu alegerile locale 2024, îi pune pe primarii aleși în urma scrutinului de duminică, 9 iunie, într-o situație inedită: timp de aproximativ patru luni vor aștepta expirarea mandatului primarului încă în funcție. O parte se tem că în aceste luni edilii aflați pe picior de plecare vor încerca să dea ultimele „tunuri” și să lase instituția fără fonduri.

În afară de proiectele mari, strategice pentru oraș, mă aștept ca actuala administrație să aibă o ultimă zvâcnire de corupție și să angajeze plăți astfel încât să lase bugetul local gol până la venirea mea. Îi somez pe acești corupți să înceteze și îi rog pe oamenii de bună credință din primărie să nu semneze nimic, să nu facă nicio plată și, în afară de plățile curente de întreținere și de salarii, de acum și până la preluarea mandatului de către mine, să nu mai angajeze contracte de niciun fel, plățile curente și salariile să rămână singurele cheltuieli pe care Primăria Slatina să le facă”,  este apelul făcut de primarul nou-ales al municipiului Slatina, Mario De Mezzo, care va aștepta câteva luni ca să-și poată prelua mandatul.

Alți primari se gândesc nu neapărat la situația financiară a instituției, cât la faptul că alegătorii care i-au votat au așteptări legitime, iar ei nu le pot, deocamdată, onora.

„Nu știu cât mai poate cheltui, pentru că bugetul e oricum praf, sunt convins. Însă mi-ar fi plăcut să fie mai devreme (n. red. – preluarea mandatului), pentru că oamenii își crează așteptări și dacă stau și se uită spre mine, știind că ei m-au votat ieri și eu azi nu fac nimic, atunci simt o oarecare frustrare, și eu la fel. Mi-ar fi plăcut să preiau mandatul mai repede și să încep să fac lucruri. Dar, asta e, așteptăm, vedem ce se întâmplă!”, spune singurul primar ales din partea USR în județul Olt, care este și liderul USR Olt, Fănel Bădici. Bădici a reușit să-l învingă în alegeri pe primarul PSD din Izbiceni, în ciuda susținerii puternice de care s-a bucurat cel din urmă, pe ultima sută de metri venind în localitatea cu cei mai mulți legumicultori, în vizită electorală, chiar premierul Marcel Ciolacu.

Continuarea pe Adevarul 



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *