Guvernul chinez a îndemnat populaţia să-şi facă rezerve de hrană, în contextul în care ţara se confruntă cu o intensificare a epidemiei de COVID-19, care perturbă comuncările, relatează AFP.
Ministerul chinez al Comerţului a avertizat, luni seară, oamenii ”să stocheze o anumită cantitate de produse de primă necesitate, pentru a face faţă nevoilor zilnice şi cazurilor de urgenţă”. Autorităţile nu precizează motivul acestui apel şi nici dacă ţara este ameninţată de o penurie alimentară, relatează news.ro.
Ministerul îndeamnă, de asemenea, diverse autorităţi locale să faciliteze producţia agricolă şi fluxul de aprivizionare, să supravegheze rezervele de carne şi legume şi să menţină stabilitatea preţurilor. În perioada de vârf a epidemiei COVID-19 în China, la începutul lui 2020, lanţurile de aprovizionare au fost perturbate de plasarea în carantină a mai multor părţi ale ţării şi de blocarea multor axe rutiere.
Odată cu apropierea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing, în februarie, guvernanţii se tem de o nouă intensificare a epidemiei şi a luat, în ultimele săptămâni, măsuri radicale, în urma apariţiei unor focare sporadice de COVID-19 în nordul ţării. Cel puţin şase milioane de persoane au fost plasate în carantină, în marele oraş Lanzhou, situat la 1.700 de kilometri vest de Beijing. Numărul cazurilor rămâne, însă, foarte mic faţă de bilanţurile înregistrate în alte părţi ale lumii. Numai 71 de noi contaminări au fost anunţate marţi, în ultimele 24 de ore, după ce luni s-au anunţat 92 de cazuri, cel mai grav bianţ zilnic de la jumătatea lunii septembrie.
China a fost afectată vara trecută de inundaţii, care au perturtbat producţia agricolă şi au condus la majorarea preţurilor. Schimbările climatice sunt susceptibile să crească frecvenţa acestui tip de catastrofe naturale. China este primul importator de poduse alimentare, situaţie care o face vulnerabilă la tensiuni diplomatice, ca cele în curs cu mari furnizori precum Statele Unite, Canada sau Australia. Luna trecută, preţul a 28 de mărfuri alimentare a crescut cu 16% faţă de luna precedentă, potrivit presei chineze, care citează date oficiale.
Anul trecut, preşedintele chinez Xi Jinping şi-a îndemnat concetăţenii să economisească hrana şi a denunţat o irosire a alimentelor. China a fost lovită, în istoria sa, de episoade de foamete, mai ales la sfârşitul anilor ’50 şi începutul anlor ’60, când colectivizarea terenurilor impusă de către regimul comunist s-a soldat cu zeci de milioane de morţi în regiunile rurale.
sursa observator
* BITTV.INFO *