Zilele „Mihail Sadoveanu” la Pașcani vor fi sărbătorite și în acest an prin manifestări restrânse și încercări timide de a marca evenimentul.
Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu” a anunțat că pentru această sărbătoare, care de regulă era marcată prin activități diverse și cu implicare din partea pășcănenilor, pentru acest an nu sunt încă stabilite date concrete în legătură cu ceea ce urmează să fie organizat. Conform directorului instituției, ca urmare a restrictiilor impuse pe fond de pandemie evenimentul nu se va desfășura cu prezență fizică. Astfel, manifestarea va fi concretizată într-un material video cu invitați care vor susține prelegeri, dar încă nu s-a decis tema sau data când materialul video sintetizat va fi făcut public pe pagina de Facebook a instituției.
Simpozionul care a devenit tradiție încă din anul 1962, nu va fi singurul eveniment cultural care va marca această sărbătoare. Tot în această lună, la Casa de Cultură ar urma să fie organizat un concert lecție cu spectatori din rândul elevilor, dar și o piesă de teatru intitulată „Spune-mi ce ai făcut cu banii”. Din cauza situației incerte și a restricțiilor provocate de pandemia de coronavirus, cele două evenimente ar urma să fie organizate după data de 20 noiembrie.
Tot pentru această lună era programată și o expoziție, care, însă, nu va mai avea loc. Precizăm că bugetul estimativ pentru aceste manifestări de natură să aducă un omagiu marelui prozator român Mihail Sadoveanu se ridică la câteva sute de lei.
Manifestari organizate în memoria scriitorului vor fi organizate și la Colegiul Național Mihail Sadoveanu din Pașcani. O primă intenție în acest sens a fost deja făcută publică pe pagina de Facebook a școlii. Inițiativa aparține Consiliului Școlar al Elevilor, care și-a propus să dea un imbold elevilor și să-i implice în cadrul unui concurs de creație. Astfel, elevii vor merge “Pe urmele lui Sadoveanu”, fiind încurajați să scrie, să deseneze sau compună muzică, într-un cuvânt să se lase inspirați de opera lui Sadoveanu. Cei care își doresc să participe pot trimite lucrările membrilor consiliului Elevilor, atât pe rețelele de socializare, cât și la adresa de mail consiliulcnms@gmail.com până pe data de 7 noiembrie. Câștigătorul va fi anunțat pe pagina de Facebook a liceului, luni, pe 8 noiembrie.
Pentru a cinsti memoria scriitorului, va fi oficiată și o slujbă de pomenire la Catedrala Pogorârea Sfântului Duh din Pașcani, care va avea loc vineri, pe 5 noiembrie, începând cu ora 10.
Iar pentru că lucrările scriitorului au inspirat artiști, atât în timpul vieții sale, cât și după moartea sa, figura lui Sadoveanu rămâne una prestigioasă. În semn de respect, muzeul Mihail Sadoveanu din Iași aduce în atenția publicului, un tablou al scriitorului, realizat de Veronica Porumbacu, care reprezintă și ultima imagine plastică a scriitorului din timpul vieții. Tabloul ar fi fost făcut în ziua de 17 octombrie 1961, cu două zile înainte de decesul scriitorului. Imaginea care se desprinde din tușele fine creionează chipul îmbătrânit al scriitorului, marcat de boală.
Lucrarea poate fi admirată în perioada 2-28 noiembrie, în intervalul orar 10:00-17:00, de marți până duminică, la muzeul Mihail Sadoveanu din Iași.
Reamintim ca Mihail Sadoveanu s-a născut pe 5 noiembrie 1880 la Pașcani. A fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român si rămâne unul dintre cei mai importanți prozatori români din prima jumătate a secolului XX.
* BITTV.INFO *