Anticorpi mulţi, protecţie mare? Medic: ”Nu înseamnă că dacă avem anticorpi puţini, nu vom fi protejaţi”

Anticorpii produși în corp în urma infecției cu coronavirus sau după vaccinare este unul dintre subiectele pe care mulți români îl dezbat în aceste zile. Medicii ne explică cum se pot manifesta aceștia în organismul uman.

”Nu există o relație perfectă între numărul de anticorpi  și imunitatea dobândită după boală”, afirmă medicul Cătălin Popescu, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.Acesta mai spune că titrul (concentrația) anticorpilor nu are o relevanță în protecţia de Covid şi nu influenţează decizia unei persoane de a se vaccina sau nu.

Dr. Cătălin Popescu: ”Nu știm cât de strânsă este legătura dintre concentrația anticorpilor și protecție”

”Atunci când te imunizezi (natural sau prin vaccin), limfocitele B (celule ale sistemului de apărare) produc anticorpii. Anticorpii stau o vreme în concentraţie mai mare, apoi concentraţia lor se reduce.

Nu ştim cât de strânsă este legătura dintre concentraţia (titrul) anticorpilor şi protecţie. Şi nu înseamnă că dacă acum avem anticorpi puţini nu vom fi protejaţi. Asta pentru că ne-au rămas limfocitele B cu memorie”, afirmă dr. Cătălin Popescu, citat de Adevărul.

Medic psihiatru: ”Ciudata relație dintre români și anticorpi”

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a detaliat la rândul său, pe contul personal de facebook, felul cum percep românii anticorpii și cum se produc aceștia, de fapt.

”Bezna. Avem celule, avem valoare. Ciudata relație dintre români și anticorpi. Dacă întrebi un cetățean pe stradă pe ce parte are ficatul, și la ce folosește splina, șansele sunt că peste jumătate dintre ei n-au să-ți poată răspunde la prima întrebare, dar peste trei sferturi la amândouă. N-are sens să ne ascundem după deget. Aceasta este starea de educație medicală a poporului nostru.

Nu pun aici în discuție că o mai fină cunoaștere a felului în care funcționează corpul omenesc ne-ar sensibiliza mai mult la medicină, sau sănătate. Una e să asculți. Alta e să pricepi. Și-am întâlnit și oameni care, înțelegând diverse lucruri, nu vedeau pădurea de copaci. Dar e un reper destul de fidel al stării de fapt, înainte măcar să introduci discuția despre relația dintre un virus și gazdă, respectiv antigenele virusului și anticorpii gazdei”, a scris Gabriel Diaconu pe facebook.

sursa fanatik



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *