Ora de vară 2022. Când se dau ceasurile înainte cu o oră

Ca în fiecare an, România trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie, ceea ce înseamnă în noaptea de 26 spre 27 martie. Atunci, ceasurile se dau înainte cu o oră, ceea ce înseamnă că ora 3.00 devine ora 4.00, adică dormim mai puţin.

27 martie devine astfel cea mai scurtă zi a anului, având doar 23 de ore. Diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, față de două ore când e ora de iarnă. Odată cu introducerea orei de vară, oamenii se vor bucura mai mult de lumina naturală a Soarelui. Ora de vară rămâne valabilă până în ultimul weekend din luna octombrie.

Ora de vară în istorie

Folosirea orei de vară este atribuită lui George Vernon Hudson, un entomolog neozeelandez, care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895. Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie).

Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. În România, schimbarea orei de vară a fost introdusă prima dată în anul 1932. La nivelul Uniunii Europene, trecerea la ora de vară se face similar în toate statele, în aceeași zi.

Sursa Observator

The post Ora de vară 2022. Când se dau ceasurile înainte cu o oră first appeared on BitTV.Info – PASCANI, TG. FRUMOS, HARLAU.



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *