Economii mici pentru un viitor mare. Tot mai mulţi părinţi încep să pună bani deoparte pentru momentul în care copiii lor vor ajunge la vârsta majoratului. Se gândesc că sumele strânse vor folosi la plata studiilor în străinătate, la avansul pentru locuinţă sau pentru achiziţionarea unei maşini. Variantele de economisire sunt diverse.
(…)
Conturi la Trezorerie pentru toţi copiii
Puţini ştiu că, din 2019, toţi copiii au conturi la Trezoreria Statului. Sunt peste 4 milioane şi jumătate de conturi Junior, însă doar 80.000 au fost alimentate de către părinţi.
„Fiecare copil are deschis, în mod automat, încă de la naştere, un cont la Trezoreria Statului. Dobânda este fixă, de 3% pe an, bani la care se adaugă şi o primă din partea statului de 600 de lei. Asta în cazul în care părintele a alimentat contul respectiv cu cel puţin 1.200 de lei în fiecare an„, transmite Greta Neagu, reporter Observator.
Banii pot fi depuşi într-o singură tranşă sau în mai multe, de exemplu 100 de lei pe lună. De la naşterea copilului şi până împlineşte 18 ani se vor strânge aproape 40.000 de lei. Sumă pe care părintele o poate folosi pentru studiile copilului sau pentru un avans la o locuinţă.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Puteţi să mergeţi, datorită orizontului de timp, faptul că ai în faţă 10,15,18, 20 de ani -să alegeţi nişte instrumente mai dinamice puţin, mai agresive şi cu potenţial mai mare de creştere, cum ar fi fondurile de investiţii.
Anamamaria Ciuhuţă, educator financiar: Destul de des întâlnite şi foarte convenabile aş spune ar fi acele asigurări de viaţă care au şi o componentă de economisire. Avantajul este că, dacă se întâmplă ceva cu părintele pe perioada contractului-automat firma de asigurare preia plata acestor prime.
Articolul integral pe Observator
* BITTV.INFO *