Cine nu mai poate călători în UE pe baza certificatului verde, începând de astăzi

Cine a făcut ultima doză de vaccin cu mai mult de nouă luni în urmă, pierde dreptul de a călători în Uniunea Europeană în baza certificatului verde. Pentru ca documentul să fie reînnoit, este nevoie şi de doza booster. În interiorul ţării, în schimb, certificatele verzi nu vor fi considerate, deocamdată, expirate.

Dacă vrem să călătorim în state ale Uniunii Europene trebuie să avem în mod obligatoriu, începând de astăzi, a treia doză de vaccin. Comisia Europeană a recomandat ca această regulă să fie respectată de toate țările membre.

Pe plan intern, fiecare stat membru al UE poate să-și facă propriile reguli privind utilizarea certificatului verde. Totodată, lista ţărilor considerate cu risc epidemiologic devine istorie în România.

Raed Arafat a anunțat că s-a renunţat la clasificarea ţărilor în funcţie de incidenţa COVID-19 „nu neapărat” din motive medicale, ci pentru că „este o abordare mai unitară şi mai uşor de urmărit pentru populaţie”, mai ales că în prezent puţine ţări europene se află în zona verde. El a precizat că deciziile adoptate luni nu trebuie validate prin Hotărâre de Guvern.

Noi reguli de carantinare

Hotărârea adoptată luni de CNSU prevede: ”Se instituie măsura carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 ori documente compatibile cu aceste certificate, dovada pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)”. 

Printre cei exceptaţi se numără: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani, persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul ţării, lucrătorii transfrontalieri care intră în România, precum şi cetăţenii români angajaţi ai operatorilor economici, care la intrarea în ţară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi,  elevii/studenţii, cetăţeni români sau cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în afara României, care frecventează cursurile unor instituţii de învăţământ din România sau din afara ţării, fac naveta zilnic către acestea şi prezintă documente doveditoare; conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum şi conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane şi se deplasează în interes profesional; f) persoanele predate autorităţilor române în baza acordurilor de readmisie, returnate în  procedură accelerată; membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanţe diplomatice  acreditate la Bucureşti şi posesori de paşapoarte diplomatice, pe bază de reciprocitate, personalul asimilat personalului diplomatic, membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României şi posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu; piloţii de aeronave şi personalul navigant al acestora, precum şi mecanicii de locomotivă şi personalul feroviar.

Carantină pentru contacți direcți

De asemenea, se instituie măsura carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacţii direcţi ai unei persoane confirmate cu infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Măsura nu se aplică nu se aplică persoanelor aflate în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2.

Pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare cum ar fi afecţiuni oncologice, insuficienţă renală cronică în program de hemodializă, fără a se limita la acestea, preschimbare documente de identitate, părăsirea ţării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ş.a., poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative.

sursa observator



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *