Ministrul Sănătății solicită medicilor de familie să participe la testarea COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut un apel, luni, către medicii de familie să participe la efortul pe care personalul din sistemul sanitar îl face în contextul pandemiei de COVID-19, precizând că suma alocată în 2022 pentru acest domeniu va creşte cu 22%.

Fac un apel din nou către medicii de familie, către organizaţiile profesionale ale medicilor de familie, către Colegiul Medicilor din România să încerce să înţeleagă că este vorba despre o responsabilitate profesională şi de un parteneriat în folosul populaţiei. În momentul de faţă, sunt încheiate circa 3.800 de contracte de testare cu cabinetele medicilor de familie şi cred că dacă ajungem ca fiecare cabinet să testeze în fiecare zi măcar zece persoane care sunt simptomatice sau care au fost contacţi apropiaţi ai persoanelor infectate ar fi un foarte mare câştig. Până în momentul de faţă, media este mult mai mică – sunt două teste care se efectuează în medie la cabinetele medicilor de familie. Aşa cum am promis, i-am ajutat împreună cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Este o creştere substanţială. Aşteptăm ca şi dânşii să participe la acest efort pe care personalul medical îl face în folosul cetăţenilor‘, a afirmat Rafila.

El a participat la inaugurarea centrului de evaluare COVID-19 de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde pacienţii se pot prezenta cu un test pozitiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2 confirmat în platforma Coronaforms.

Aceste centre ambulatorii de evaluare vor funcţiona mult mai bine dacă medicii de familie pot să diagnosticheze aceşti pacienţi şi ulterior să îi trimită către aceste centre pe cei care au mai mulţi factori de risc, pentru că scopul întregii infrastructuri prespitaliceşti este de a reduce presiunea pe spitale (…) în scopul tratării cât mai eficiente a pacienţilor‘, a explicat el.

Alexandru Rafila a subliniat că îşi doreşte să aibă acces la aceste centre ambulatorii de evaluare COVID-19 cât mai mulţi pacienţi.

Ne dorim să existe acces la aceste centre pentru un număr cât mai mare de persoane care sunt infectate şi care au comorbidităţi. Este extrem de important, pentru că aici pot fi evaluate din punct de vedere biologic, din punct de vedere radiologic şi mai mult decât atât pot primi tratament gratuit antiviral doar cei care au această recomandare având în vedere evoluţia bolii sau posibila evoluţie a bolii ţinând cont de comorbidităţile pe care aceştia le au’, a indicat ministrul Sănătăţii.

Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Cătălin Cîrstoiu, a explicat, la rândul său, că prin demararea activităţii centrului se degrevează şi Unitatea de primiri urgenţe.

Astăzi începem o evaluare a pacienţilor diagnosticaţi pozitiv cu COVID într-un spaţiu destinat, degrevând în felul acesta Unitatea de primiri urgenţe. Speranţa mea este că activitatea noastră în mediul spitalicesc de recoltare, testare, evaluare, tratament, diagnostic va fi uşurată foarte mult şi prin acţiunea medicilor de familie‘, a afirmat Cîrstoiu.

Centrul va funcţiona între orele 8,00 – 16,00 în regim de spitalizare de zi. ‘Nu este necesară prezentarea dovezii de asigurat, trebuie să existe doar un test pozitiv confirmat şi atrag atenţia aici pentru că noi vom verifica în Coronaforms dacă acel test a fost raportat. Nu pot să vin cu un test pe care l-am lucrat acasă’, a evidenţiat medicul.

Potrivit acestuia, mai puţin de 2% dintre cadrele medicale testate în cursul zilei de vineri pentru COVID-19 cu teste antigen rapide au fost pozitive.

‘Vineri s-au testat ad-hoc 400 – 450 de cadre medicale. Pozitivitatea a fost cam de sub 2%’, a declarat el. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)

Sursa radioiasi.ro



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *