Statul la stat. România, încă departe de lumea civilizată. Milioane de români nu au acces la apă potabilă și la canalizare

România este încă departe de lumea civilizată. Milioane de oameni nu au acces nici măcar la servicii de bază cum ar fi apa potabilă și canalizarea. Peste 20 la sută din populație încă merge la toaletă, în curte. Sunt comunități întregi de oameni cărora politicienii, de la primari până la miniștri, le refuză efectiv accesul la dezvoltare și la un trai mai bun. Un amestec de nepăsare, nepricepere și interese politice meschine care țin România pe loc. Urmăriți un nou episod al campaniei Statul la stat.

Pentru început, câteva cifre absolut rușinoase. Ultimele date ale Institutului Național de Statistică, arată o Românie departe de lumea civilizată. Peste 5 milioane de cetățeni nu au acces la o rețea de apă curentă, și peste 8 milioane nu sunt racordați la rețeaua de canalizare. În plus, nu mai puțin de 21 la sută dintre români nu au baie și toaletă în interiorul locuinței. Primari, președinți de Consilii Județene, parlamentari, miniștri, toți au ignorat de-a lungul anilor condițiile în care oamenii trăiesc.

Gelu Duminică, sociolog: Statul român a preferat să investească în chestiuni de vizibilitate maximă, gen drumuri, atât cât avem, poduri, asfalt, construit știu eu ce dude, decât să investească într-o chestiune care necesită destul de mult timp și a cărei vizibilitate este destul de mică: apa potabilă. Conducta de apă, nu prea poți să faci poze cu ea să zici uite ce am făcut, pe când cu drumul asfaltat poți să faci poze.

Comuna Găujani, județul Giurgiu. Apa din fântânile oamenilor nu este potabilă. Deși sunt conștienți că se pot înbolnăvi, o beau în fiecare zi pentru că nu au de ales.

Femeie: Nu e bună, dar de unde să aia… Nici apă d-aia la bidon nu iau, că mai bine o fierb pe a mea și o beau pe aia fiartă, așa mie nu îmi place din bidoanele alea, mie nu îmi place apa aia.
Reporter: Apa de la magazin, apa plată.
Femeie: Da. Mi se pare apă stătută.

Femeie: Nu știu cine, a făcut reclamație că a băut apă de aici, a dat la copil și a făcut boală d-aia, a avut nitrați prea mulți, nu știu și din cauza aia…, și a trimis de acolo de la spital că a băut apă de aici și s-a îmbolnăvit.

Femeie: Bem de aici, v-am zis, că nu avem încotro. Uitați ce are, nu este…
Reporter: Dar știți ce este ăsta, ce substanțe sunt?
Femeie: Păi, eu de unde să știu, sunt doctor? Nu știu, de unde să știu, așa se strânge mereu pe fund. Acum l-am mai spălat dar să vedeți, la două, trei zile se face alb, alb, alb.

Beatrice Mahler, medic: Nitrații și nitriții pe care îi ingerăm determină transformarea hemoglobinei, celulele care au rolul de a transporta oxigenul din plămâni către organe, blocare care le va scoate din circulație și duce la o intoxicare progresivă a sângelui.

Primar: „Au trăit așa de când se știu”

Situația nu pare să îl îngrijoreze prea tare pe primarul Marcu Dumitru.

Marcu Dumitru, primar Găujani: În momentul în care se face o analiză a apei de la Găujani este plină de nitriți și de nitrați, îngrășăminte chimice, tot felul de astea care s-au scurs în pânza freatică a comunei.
Reporter: Păi și oamenii de aici de fac domnule primar?, că sunt nevoiți să bea apa aia, bănuiesc.
Marcu Dumitru: Asta e, nu au ce să facă
.
Reporter: Păi se îmbolnăvesc…
Marcu Dumitru: Au trăit așa de când se știu. Cu apa din fântână.

Ar fi putut să trăiască altfel dacă în localitate ar fi fost introdusă rețea de apă curentă. Primarul, care se află deja la al treilea mandat, spune că a depus un proiect la Ministerul Dezvoltării, dar nu a primit încă niciun răspuns. Ar mai fi avut însă varianta fondurilor europene însă nu a mișcat un deget. Ar fi auzit de la alți primari că e greu să le obții și… nici nu a mai încercat.

Continuarea pe digi24.ro



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *