Rezerve prețioase de pământuri rare și de materii prime critice au fost identificate în România, datorită cercetărilor și a numeroaselor exploatări miniere care au funcționat aici de-a lungul timpului.
Resursele minerale din România au fost exploatate din cele mai vechi timpuri, iar în câteva locuri, cum sunt Ruda – Brad (video) sau Roșia Montană mai pot fi văzute încă rămășițe ale fostelor mine antice de aur și argint din vremea romanilor.
Aurul, argintul, sarea, fierul și cuprul au fost căutate din Antichitate, iar numeroase așezări miniere s-au dezvoltat începând din epoca medievală, în jurul unor zăcăminte bogate. Tradiția mineritului modern datează de peste două secole în actualele ținuturi ale României, țară cunoscută pentru rezervele mari de metale prețioase, de minereuri polimetalice (plumb, cupru, zinc), de gaze naturale și petrol, de ape minerale și geotermale.
Din anii ‘90, aproape 600 de exploatări miniere din România din 28 de județe au intrat în programele de închidere definitivă, arată informațiile cuprinse în „Strategia României pentru resurse minerale neenergetice, orizont 2035”, publicată de Ministerul Economiei, care cuprinde o evaluare a resurselor minerale neenergetice din România.
Cele mai multe mine din România au fost închise în anii ‘90 și 2000, din rațiuni economice, în principal. Chiar dacă numeroase foste perimetre miniere au ajuns istorie, unele dintre ele au păstrat resurse bogate, cu potențial de a fi exploatate în viitor.
Articolul Cât de bogată este România în pământuri rare. Harta celor mai prețioase rezerve de metale ale viitorului apare prima dată în BIT24.RO.
* BITTV.INFO *