Prețurile îngrășămintelor pe piața europeană au crescut surprinzător de brusc în ianuarie.
Evoluțiile de pe piața mondială, prețurile extrem de mari ale gazelor, euro slab, logistica și stocurile mici sunt explicațiile oferite de analiști pentru această situație. Ei spun că Europa se află într-o situație similară cu criza din 2022, când 70% din capacitatea de producție a continentului s-a închis. Situația îi afectează și pe fermierii români care sunt puternic dependenți de importuri, în condițiile în care producția internă este foarte mică.
Pentru primăvara acestui an, mulți analiști se așteaptă la o cerere puternică, determinată de comercianți și fermieri care au evitat să facă achiziții sau precomenzi pentru viitoarea campanie agricolă acum, pentru a-și păstra fluxul de numerar, scrie site-ul german agrarheute.com. Dezvoltarea în continuare a pieței europene a azotului va depinde în mare măsură de dinamica prețurilor globale și europene la uree, spun comercianții.
În plus, piața de uree a primit un impuls puternic cu puțin timp înainte de începutul anului, printr-o licitație din India, în care, spre surprinderea majorității analiștilor și comercianților, a fost achiziționată cantitatea foarte mare de 1,5 milioane de tone. India este unul dintre cei mai mari importatori și cumpără aproximativ 40% din îngrășământul cu azot de pe piața mondială.
Articolul Vești proaste pentru fermieri: Se scumpesc grav toate „ingredientele” agriculturii apare prima dată în BIT24.RO.
* BITTV.INFO *