Revelionul reprezintă un moment extrem de important pentru români. Ca fiecare alt eveniment important, noaptea dintre ani, ajunul Anului Nou, este un moment cu tradiții nenumărate, dar și cu tot felul de superstiții, de care, așa cum spun până și bătrânii, este bine să ții cont, altfel vei avea parte de ghinion pe parcursul anului care bate la ușă.
Iată ce e bine să știi despre Ajunul Anului Nou, despre ce trebuie să ai pe masă în noaptea magică dintre ani, dar și ce nu trebuie să faci niciodată de Revelion pentru a nu avea ghinion tot anul următor.
1. Ajunul Anului Nou – seara plină de magie – Superstiții în Ajunul Anului Nou
Ajunul Anului Nou, noaptea magică dintre ani, este momentul plin de mister, în care ai posibilitatea să arunci tot ce este vechi, anost și prăfuit și să iei de la capăt, într-o nouă zi, un nou an și, de ce nu, o nouă personalitate.
Totodată, atunci când ceasul bate ora 12, este bine să ai bani în buzunar, să porți ceva roşu, să nu fi supărat (altfel vei avea parte de lacrimi și supărări pe tot parcursului anului viitor), dar și să ai paharul plin atunci când îl ciocnești prima dată în anul nou.
De asemenea, la miezul nopții, în magica noapte dintre ani, este important să îți pui o dorință, există șanse foarte mari ca aceasta să devină realitate, mai ales dacă vei crede cu tărie în acest lucru.
Un alt obicei pe care majoritatea românilor (și nu numai, acest obicei este răspândit în numeroase țări din Europa și în Statele Unite ale Americii) îl respectă este atârnarea în casă a unei crenguțe de vâsc. Se spune că vâscul aduce noroc, îmbelșugare și multă dragoste!
Dacă vrei ca Anul Nou să fie luminos şi bun, trebuie să lași o lampă sau o lumânare aprinsă până în zorii zilei de 1 ianuarie. Din bătrâni, se spune că este bine să laşi uşile şi ferestrele deschise în noaptea de Anul Nou.
Dacă este important să porți haine roșii, să atârni vâsc în casă, să ai bani în buzunar, nici masa de Revelion nu este de neglijat. Se spune că de pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească strugurii şi smochinele, acestea fiind simbolul belşugului, dar şi al unei vieţi împlinite și împlinite.
De asemenea, peștele are un loc de cinste pe masa din noaptea dintre ani, pentru că aşa vei aluneca printre probleme la fel ca peştele prin apă, friptura de pui sau de porc, dar și salata de fasole, despre care se spune că va aduce mult noroc financiar celor care o mănâncă în noaptea de Revelion. Și dacă mănânci linte de Anul Nou, vei avea noroc tot anul. Totodată, pentru a avea un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii să fie pe masă farfurii și pahare pline cu bunătați alese.
De ce să te săruți în Ajunul Anului Nou?
Unul dintre cele mai discutate obiceiuri din noaptea dintre ani este cel al sărutului. Potrivit superstițiilor autohtone, obiceiul sărutului de la miezul nopții sau în Ajunul Anului Nou nu are legătură cu vâscul sub care se sărută alte popoare. Așadar, este important să îți săruți persoana iubită la miezul nopții pentru a avea parte de multă iubire în anul care va veni. În caz contrar, va fi un an anost, chiar trist, cu probleme sentimentale. Iar dacă nu vrei să riști un an plin de dezastre sentimentale, atunci nu îți rămâne decât să îți iei persoana iubită de mână și să o săruți chiar atunci când ceasul anunță ora 12 – miezul nopții din ani.
Românii au numeroase tradiții, dar și tot felul de superstiții pentru Revelion. Astfel, pe 1 ianuarie, în prima zi a noului an, poți ieși din casă abia după ce ai primit o vizită.
De ce să dansezi în jurul unui copac în Ajunul Anului Nou?
Printre obiceiurile despre care se spune că aduc noroc dacă le practici în noaptea de Revelion se numără și un anumit ritual secret: dansul de la miezul nopţii. Ce trebuie să faci? Nimic ieșit din comun. Pentru a avea noroc în anul care vine, trebuie să găsești un copac bătrân, iar atunci când ceasul bate de 12 ori, este momentul să dansezi în jurul lui. Dacă vei face așa ceva, anul nou îți va aduce sănătate şi împlinirea tuturor dorinţelor. Nu se știe de unde vine această superstiție, însă, mai ales pe la sate, există numeroase comunități care practică acest ritual.
2. Ce nu trebuie să faci niciodată în Ajunul Anului Nou – Tradiții și obiceiuri
Ce să nu faci niciodată în Ajun de Anul Nou?
Dacă există tot felul de tradiții cu ce ar trebui să faci în noaptea dintre ani, există și numeroase superstiții legate de ceea ce nu ar trebui să faci niciodată de Revelion. De exemplu, aduce ghinion dacă vei agăţa calendarul în perete înainte ca noul an să înceapă. Tot ghinion îți va aduce și întoarcerea filei de la calendar înainte ca ziua sau luna să se încheie, așadar nu te grăbi spre viitor, trăiește în prezent și fă să conteze fiecare moment.
Totodată, este bine să intri în noul an fără să ai datorii de plătit, așadar ar trebui să îţi plăteşti toate facturile, dar și eventuale datorii către familie sau prieteni. Se spune că dacă miezul nopții dintre ani te va prinde cu datorii neplătite, vei avea datorii și în anul următor, fără să reușești să scapi de ele.
Articolul Ajunul Anului nou – Tradiții și superstiții. Cele mai frumoase mesaje de Anul nou apare prima dată în BIT24.RO – ȘTIRI SI PUBLICITATE DIN JUDEȚUL IAȘI.
* BITTV.INFO *