Oprirea tranzitului gazelor ruseşti pe teritoriul Ucrainei are efecte şi pe piaţa autohtonă şi se reflectă deja în creşterea facturilor. În plus, aşa numita taxă pe stâlp pune o presiune suplimentară pe companiile din energie, taxă care va fi transferată şi în buzunarele noastre.
În doar şase săptămâni, din cel mai mare depozit de gaze din România au fost extrase mai bine de o treime din gazele stocate. Situaţia este similară şi în alte depozite din ţară. Practic, România îşi epuizează gazele în cel mai rapid ritm de la criza energetică de acum trei ani.
Furnizorii preferă să scoată gaz de aici, mai ieftin, pentru că pe pieţele internaţionale, preţurile cresc accelerat. De la 1 ianuarie, Ucraina închide robinetul cu gaz rusesc ş nu va mai permite tranzitul pe teritoriul său. Pe fondul anticipării acestui moment, preţurile au crescut în ultimele patru luni cu 25%.
Această majorare se vede deja în facturi. Deşi plafonul la gaze este de 31 de bani kWh, funizorii dădeau în vară preţuri mai mici de 27 sau 28 de bani. Acum, majoritatea facturează cât plafonul, adică 31 de bani.
Din luna aprilie, preţurile se vor duce peste plafon. Experţii anticipează încă o creştere de cel puţin 10% din cauza acestei fluctuaţii de pe burse. Totodată, taxa pe stâlp afectează companiile din energie, o taxă care, cel mai probabil, va fi transferată în facturile noastre.
Articolul Facturi mai mari din 2025. Cu cât se vor scumpi gazele după restricțiile de aprovizionare impuse de Ucraina apare prima dată în BIT24.RO – ȘTIRI SI PUBLICITATE DIN JUDEȚUL IAȘI.
* BITTV.INFO *