IAŞI/ 9 decembrie – Ziua Internațională Anticorupție

Se împlinesc 21 de ani de când, la 9 decembrie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională Anticorupție. Această zi aniversară a fost stabilită prin Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, semnată de România la 9 decembrie 2003 şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004. Convenția este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.

Ziua de 9 Decembrie marchează promovarea principiilor etice, legalitatea, integritatea, responsabilitatea și transparența asupra propriilor acțiuni în afacerile publice și private.

Potrivit forului internațional, Ziua Internațională Anticorupție ne reamintește, în fiecare an, problematica prevenirii și combaterii corupției, fiind astfel o dovadă a faptului că se conștientizează gradul ridicat de amenințare reprezentat de corupție la nivel internațional.

De la înfiinţare şi până în prezent, Direcţia Generală Anticorupţie, în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, s-a angrenat într-un proces constant de prevenire şi combatere a corupţiei, proces ce trebuie continuat prin eforturi constante la care trebuie să-şi aducă contribuţia atât instituţiile statului, cât şi cetăţenii, în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unui funcţionar public în fapte de corupţie.

Cu ocazia aniversării acestei zile, Direcția Generală Anticorupție se prezintă ca o instituție ce continuă să acționeze cu fermitate în domeniul prevenirii și combaterii corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, dar și a celorlalte categorii de funcționari publici şi încurajează un comportament corect care să corespundă motto-ului instituţional „Integritate pentru credibilitate”.

În acest context și în scopul creșterii gradului de vizibilitate instituţională, Serviciul Județean Anticorupție Iași a realizat activităţi cu tematică anticorupție și integritate, dedicate Zilei de 9 Decembrie – Ziua Internațională Anticorupție, pe parcursul mai multor zile.

Astfel, cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie s-a realizat în data de 02.12.2024, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, o conferinţă cu tema ,,Integritate pentru viitor”, la care au participat studenţii  din cadrul Facultăţii de Drept.

În acelaşi context, în ziua de 05.12.2024,  a fost desfăşurată prima activitate de educaţie pentru promovarea integrităţii în cadrul Protocolului de colaborare încheiat între  Direcţia Generală Anticorupţie şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, adresată studenţilor acestei unităţi de învăţământ superior.

În cadrul conferinţelor, au fost prezentate aspecte referitoare la structura organizatorică şi competențele Direcției Generale Anticorupție, prin comparaţie cu atribuţiile celorlalte structuri din domeniul combaterii faptelor de corupție, consecințele fenomenului corupţiei, precum şi priorităţile Direcţiei Generale Anticorupţie pe linia prevenirii faptelor de corupţie, insistând asupra activităților desfășurate de Serviciului Județean Anticorupție Iași cu structurile județene MAI, precum şi cele în cadrul proiectelor derulate pe baza parteneriatelor cu diferite organizaţii/entități, în scopul promovării integrității și adoptării unui comportament responsabil în societate.

Totodată,  Ziua Internaţională Anticorupţie a fost omagiată şi cu ocazia instruirii anticorupţie realizată de ofiţerii de poliție din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Iaşi cu personalul nou-încadrat al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Activitatea a urmărit abordarea unor subiecte de interes ridicat pentru poliţiştii de frontieră, aflaţi la început de carieră precum elemente de etică organizaţională, factori de risc și factori de protecție, infracțiuni de corupție și infracțiuni asimilate faptelor de corupție, prevenirea corupției în contextul elementelor de influență socială.

În ziua de 04.12.2024, ofiţerii de prevenire din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie -Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi au desfășurat  activităţi de educaţie anticorupţie pentru promovarea integrităţii cu cetăţenii străini  prezenţi la Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Iaşi şi cu persoanele care urmau să susţină examenul de obţinere a permisului de conducere autovehicule, proba-practică.

Pe parcursul zilei de 6 decembrie 2024, cetăţenii care au tranzitat Aeroportul Internaţional Iaşi şi Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni au fost informaţi cu privire la semnificaţia Zilei de 9 Decembrie şi consecințele implicării în fapte de corupție, fiindu-le distribuite şi materiale promoţionale în acest sens.

În data de 09.12.2024, în colaborare cu Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Asachi” Iași, s-a desfășurat o activitate de educație pentru promovarea integrității la care au participat cadre didactice și elevi de la Colegiul Tehnic ,,Mihail Sturdza” Iași, în cadrul proiectului educațional – informațional ,,Info.Biblioteca: Viață – Anticorupție – Libertate (VAL)”, ediția a VII-a, în baza Convenției de parteneriat dintre Direcția Generală Anticorupție și Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Asachi” Iași.

Reamintim că, în vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre și toate persoanele care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie în care poate fi implicat personalul MAI, linia Call-center anticorupţie  0800.806.806 poate fi apelată gratuit oricând din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

La nivel județean, cetăţenii pot formula sesizări la numărul de telefon 0232.301.206 şi numărul de fax 0232.211.866 sau se pot adresa la sediul serviciului din municipiul Iaşi, str. Zugravi, nr. 64, ori prin e-mail la adresa iasi.dga@mai.gov.ro.

SERVICIUL JUDEȚEAN ANTICORUPȚIE IAȘI



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *