Crescătorii de animale pot depune cereri, la APIA, pentru ajutoarele de la stat

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că se depun cererile pentru subvențiile din sectorul creșterii animalelor. Termenul limită este 16 decembrie. Ajutoarele de stat pentru 2025 sunt de până la 200 lei pe bovină și 70 lei pe ovină sau caprină.

APIA a deschis perioada de depunere a cererilor pentru subvențiile acordate în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2025. Până pe 16 decembrie, fermierii pot depune cererile inițiale anuale pentru ajutorul de stat, la centrele județene ale APIA sau la Agenția din București, în funcție de sediul social al solicitantului.

Asociațiile de fermieri sunt informate că valorile maxime ale ajutorului pentru 2025 sunt următoarele:

  • Pentru întocmirea și menținerea registrului genealogic: 60 lei/cap pentru taurine, bubaline și ecvine; 35 lei/cap pentru ovine și caprine și 100 lei/cap pentru porcine.
  • Pentru determinarea calității genetice: 140 lei/cap pentru testarea performanțelor producției de lapte și 60 lei/cap pentru controlul producției de carne la taurine și bubaline; 35 lei/cap pentru testarea performanțelor producției de lapte și carne la ovine și caprine, 30 lei/cap pentru producția de lână la rasele cu lână fină și 36 lei/cap pentru producția de pielicele.

Astfel, ajutorul de stat ajunge la 200 de lei pe cap pentru vacile de lapte și 120 de lei pentru vacile de carne. În cazul ovinelor și caprinelor, subvenția este de 70 de lei pe cap pentru producția de lapte și carne, 65 de lei pentru producția de lână și 71 de lei pentru producția de pielicele.

Potrivit datelor din evidența Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Iași, în acest județ sunt înregistrate, în total, 60.635 de bovine. Majoritatea figurează în dreptul micilor crescători, mai exact în gospodăriile populației. Peste 11.000 de ieșeni dețin, în total, aproape 40.000 de capete. Restul animalelor se găsesc în 15 exploatații comerciale (11.530 capete), dar și în 438 de exploatații de tip A, adică la persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, familiale etc. (9.163 capete). În ceea ce privește sectoarele de ovine și caprine, în județul Iași sunt înregistrate peste 250 de exploatații comerciale, care numără în total aproape 16.000 de capete, iar în gospodăriile populației se află peste 300.000 de capete.

Sursa Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *