Codul rutier: Dacă la testarea rapidă iese o cantitate mică de alcool, poți cere polițistului o a doua testare

Guvernul a emis o ordonanță de urgență în vara acestui an care modifică procedura de testare a alcoolului la volan. Astfel, acum, dacă concentrația alcoolică în aerul expirat este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat inclusiv, șoferul poate solicita polițistului rutier o a doua testare, la o diferență de 15 până la 20 de minute de la primul test. În această situație, va fi luat în considerare rezultatul celei mai mici concentrații de alcool.

Concret, conform OUG nr. 195/2002, dacă un șofer obține un rezultat sub 0,10 mg/l alcool pur la testarea alcoolului, acesta are dreptul să solicite o a doua testare. Dacă al doilea test indică 0 mg/l alcool pur, șoferul poate pleca fără nicio sancțiune. În schimb, dacă se confirmă orice concentrație de alcool, chiar și sub pragul de 0,10 mg/l, șoferul va fi sancționat cu amendă.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte: conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune”, se arată în ordonanță.

Având în vedere că valoarea unui punct de amendă este de 165 de lei, amenzile pentru conducerea sub influența alcoolului sunt cuprinse între 1.485 și 3.300 de lei.

Șoferii care sunt testați de polițistul rutier și li se depistează o concentrație de alcool între 0,11 și 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, pot solicita să li se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale, pentru a stabili alcoolemia în sânge.

Continuarea pe avocatnet.ro



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *