Ministerul Sănătăţii introduce încă trei medicamente pe lista substanţelor interzise şoferilor şi stârneşte noi controverse. Unul dintre cei mai cunoscuţi medici legişti din ţară spune, însă, că trebuie aprobat un prag minim pentru substanţele din tratamentele de răceală, astfel încât conducătorii auto să nu fie consideraţi drogaţi de poliţişti. Legea ar trebui schimbată şi pentru cei care iau pastile recomandate de psihiatri.
Pe lista actualizată a treia oară de Ministerul Sănătăţii au fost introduse trei medicamente psihiatrice care afectează reflexele. Rămâne însă problema şoferilor care ies pozitivi la testul antidrog după ce au luat medicamente pentru gripă. Aceeaşi problemă apare şi în cazul tratamentelor uzuale – Nurofen plus, Codeină, Xanax, Diazepam, Tramadol – plus 70 de medicamente folosite de bolnavi cu depresie, anxietate sau alte probleme psihiatrice. „Dar dacă este un medicament din farmacie e normal să poți să îl folosești și la volan”, spune un bărbat.
„Această nouă decizie a Guvernului va îngreuna accesul la tratament și va determina ca o parte să renunțe la tratament. Suntem în situația în România că nicăieri în lume de a închide oameni”, a explicat Vlad Zaha, expert criminolog. „Sunt utilizate pentru tratamentul atenției, memoriei, concentrării, anxietății și ele ar trebui să ajute o persoană să poată să funcționeze normal nu să reprezinte o problemă în cazul în care sunt luate”, a adăugat Romina Ionescu, medic psihiatru.
* BITTV.INFO *