Rata sărăciei, de 15 ori mai mare în Moldova decât în regiunea București-Ilfov

Numărul persoanelor sărace a fost anul trecut de 3,97 milioane de persoane, în scădere față de 2022, când erau 4,02 milioane, arată datele Statisticii.

Potrivit INS, sărăcia este situaţia în care se află acele persoane ale căror venituri sunt atât de scăzute încât le este imposibilă atingerea unui standard de viaţă considerat ca fiind acceptabil în societate și care se confruntă cu dezavantaje legate de şomaj, venituri mici, condiţii de locuit precare, îngrijirea inadecvată a sănătăţii şi bariere în accesul la învăţământ, cultură, sport şi petrecerea timpului liber.

Sărăcia este inegal distribuită în România. În anul 2023, rata sărăciei a fost de 15 ori mai mare în regiunea Moldovei decât în regiunea București-Ilfov.

În anul 2023, cele mai mari rate ale sărăciei s-au înregistrat în regiunile Nord-Est (31,4%), Sud-Vest Oltenia (31,3%), Sud-Est (26,8%) și Centru (24,0%), iar cea mai mică în Bucureṣti-Ilfov (2,1%). Creșterea ratei sărăciei în perioada analizată s-a înregistrat doar în regiunea Centru (de 2,1 puncte procentuale).

Rata sărăciei a crescut la bărbații din grupa de vârstă 0-17 ani și la românii de ambele sexe din grupa 25-49 ani, scăzând puternic la cei de peste 65 de ani, potrivit Statisticii. De asemenea, în familiile fără copii rata sărăciei a scăzut, în vreme ce la familiile cu copii a crescut la peste 25%.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *