Explozie a cazurilor de viroze la Iași: aproape o mie de persoane ajung la medic în fiecare zi. 15-49 ani, grupa cea mai afectată

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP) raportează o explozie a cazurilor de viroze şi răceli în ultima perioadă în judeţul Iaşi. Conform ultimei raportări, valabilă pentru săptămâna 14–20.10.2024, s-au înregistrat 5.927 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 563 cazuri (9,48%) mai multe față de săptămâna precedentă.

Aproape 5.000 dintre acestea sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 926 de pneumonii, nefiind încă depistat niciun caz de gripă. Totodată, nu a fost raportat niciun deces.

„Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidenţa cea mai mare pneumonii este la grupa de vârstă 15 – 49 ani, iar pentru celelalte infecţii la grupa de vârstă 5-14 ani. De asemenea, în săptămâna 14–20.10.2024, au fost raportate 195 internări, reprezentând 3,29 % din numărul total de cazuri: 98 pentru infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 97 pentru pneumonii”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

Cu privire la vaccinarea antigripală, conform ultimelor date centralizate, din luna septembrie și până astăzi, 23 octombrie 2024, s-au vaccinat 28.956 persoane din județul Iași, din care 27.812 au beneficiat de vaccin antigripal compensat 100% sau 50%, pe baza rețetelor eliberate de  medicul de familie sau medicul specialist, cu care s-au prezentat la farmaciile aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar restul de 1144 au beneficiat de vaccin prin achiziție proprie de la aceste farmacii.

„Campania de vaccinare antigripală a început. Ar fi recomandat ca toți cei expuși, precum personalul medical, cadrele didactice care intră în contact cu mulți copii și persoanele cu boli cronice, să se vaccineze. Observăm zilnic câte două – trei cazuri de viroze atât în rândul pacienților, cât și al personalului medical”, a declarat  Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași.

Sursa Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *