Mii de cazuri de viroze au fost înregistrate săptămâna trecută

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași anunță începutul sezonului de viroze și răceli în județul Iași. Conform ultimei raportări, pentru perioada 07-14 octombrie 2024, au fost înregistrate 5.365 de cazuri de infecții respiratorii acute. Totuși, DSP menționează că acest număr este cu 222 de cazuri mai mic comparativ cu săptămâna anterioară, 30 septembrie – 6 octombrie 2024, când s-au raportat 5.587 de cazuri.

Trei cazuri de gripă diagnosticate clinic

DSP raportează că, din cele 5.365 de cazuri de infecții respiratorii acute, 838 sunt pneumonii, iar trei sunt cazuri de gripă. În perioada menționată, nu au fost înregistrate cazuri de gripă confirmate prin test RTPCR, cele trei cazuri fiind diagnosticate doar pe baza evaluării clinice. De asemenea, nu s-au raportat decese în această perioadă.

Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidența cea mai mare pentru pneumonii este la grupa de vârstă 15-49 ani, iar pentru Infecții virale ale căilor respiratorii superioare la grupa de vârstă 5-14 ani. De asemenea, în săptămâna 07-14.10.2024, au fost raportate 193 internări, reprezentând 3,59 % din numărul total de cazuri, cu 12 mai multe față de saptămâna 30.09–06.10.2024: 99 de internări pentru infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 92 de internări pentru pneumonii și două internări pentru gripe” au precizat cei de la DSP.

Perioada optimă pentru vaccinarea antigripală

Săptămâna trecută, o treime din pacienții internați la Spitalul de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași erau cazuri de viroze respiratorii. Mai exact, din cei 180 de pacienți, 60 erau tratați pentru viroze respiratorii, potrivit managerului spitalului, Florin Roșu. Astfel, medicii spun că aceasta este perioada optimă pentru vaccinarea antigripală, pentru a asigura protecția pe durata întregului sezon. Ei subliniază că este ideal ca vaccinul să fie administrat înainte de debutul epidemiei, astfel încât organismul să aibă timp să dezvolte anticorpii necesari.

Continuarea pe Ziarul de Iași



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *