Un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de primăria ieșeană vizează modificarea Planului de afaceri și a Strategiei de tarifare aferente serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare/epurare. Documentul prezintă volumul investițiilor, cheltuielile estimate, organigrama (cu angajații direct productivi și personalul general administrativ) – prognoze pe următorii cinci ani, dar și valorile anilor 2023 și 2024.
La fel sunt prezentate ajustările prețurilor practicate de ApaVital. Astfel, un metru cub de apă potabilă produsă, transportată și distribuită care costă acum 8,10 lei (fără TVA) va fi cu 8,72 la sută mai scumpă de la 1 ianuarie 2025. Asta înseamnă 8,80 de lei, respectiv 9,60 lei/mc cu TVA inclus.
Cea mai mare scumpire procentuală, aproape 25 la sută, ar urma să fie aplicată la tariful de canalizare pentru apele uzate și meteorice. Prețul va crește astfel de la 3,85 lei/mc la 4,80 lei/mc, respectiv la 5,24 de lei cu TVA. Tariful pentru epurare va fi ajustat și el cu 6,90 la sută în plus, de la 3,49 lei la 3,73 lei/mc, respectiv 4,06 lei cu TVA.
Practic, fiecare metru cub de apă consumat va costa 18,90 lei (furnizare, canalizare, epurare), față de 16,83 lei în prezent, cu TVA inclus. O scumpire efectivă cu circa 12%.
Cel mai puțin se va scumpi apa potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii în alte sisteme de operare, cu 1,98 la sută (de la 3,05 lei/mc în prezent). Un metru cub de apă industrială se va scumpi de asemenea cu 3,36 la sută.
Dar, pentru ca noul tarif să intre în vigoare, el trebuie să fie aprobat de fiecare primărie care face parte din Asociația Regională a Serviciilor de Apă Canal Iași (ARSACIS), respectiv de unitățile administrativ-teritoriale unde ApaVital operează rețelele de apă și de canalizare – în total 112 UAT-uri, cu tot cu Consiliul Județean Iași.
Pe de altă parte, potrivit estimărilor prevăzute în Strategia de tarifare pentru următorii cinci ani, cele mai mare creșteri de prețuri sunt cele care vor intra în vigoare în anul 2025.
* BITTV.INFO *