Primăria Pașcani va verifica cine plătește si cine ar trebui sa plătească taxa de salubritate. O comisie formată din trei persoane ar urma sa strângă informatii de la asocatii de proprietari si chiar de la vecini câte persoane locuiesc in casele sau apartamentele respective iar datele vor fi comparate cu cele de la Serviciul de Finanțe Locale.
Sunt vizate mai ales persoanele care s-au întors din străinătate si tinerii care au fost elevi sau studenți si au revenit acasă, deoarece titularii imobilelor trebuie sa își actualizeze anual declarațiile la Finantele Locale cu numărul real de persoane din fiecare locuinta. Comisia ar urma sa prezinte un raport cu informațiile colectate pana la sfarsitula acestui an. Precizările au fost făcute in cadrul conferinței săptămânale de presa chiar de primarul municipiului Marius Pintilie.
Precizările edilului fac parte din seria de măsuri precipitate din ultima perioada cu scopul de a evita o majorarea a taxei de salubritate la Pașcani. In urma cu doua săptămâni de zile primarul a anunțat ca va verifica din nou pubelele cetățenilor pentru a creste gradul de colectare selectiva iar acum a anunțat ca s-a ajuns la ccA 17% grad de colectare mai ales datorită celor care aduna pet-urile de plastic din gunoaie si a celor care returnează recipientele pentru recuperarea banilor.
In același context, administratorul public al municipiului a spus ca pentru menținerea taxei de salubritate la nivelul actual, 13 lei/ persoan/luna ar trebui sa scadă cantitățile de gunoi menajer, situație puțin probabilă având in vedere numărul tot mai mare de locuințe si locuitori. Bodoasca a precizat ca cca 40% din gunoiul menajer din Pașcani este neselectat si plin cu peturi sin cartoane.
Taxa de salubritate pentru anul 2025 va fi aprobata la sfârșitul lunii decembrie, după alegerile parlamentare si prezidențiale, odată cu taxele si impozitele locale pentru anul viitor. Cel mai probabil va fi majorată in jur de 20 lei/persoana pe luna, pentru acoperirea cheltuielilor de colectare si transport a gunoiului menajer. Primarul Marius Pintilei a spus ca in alte orașe taxa este mai mare, de exemlu 38 lei/persoana /luna la Iași. Întrebat daca o eventuală majorare la Pașcani nu ar depăși gradul de suportabilitate al cetățenilor și daca nu ar trebui ca o parte din taxa de salubritate sa fie subvenționată de la bugetul local in loc sa fie majorată, primarul a spus exclude o astfel de subvenție pe motiv ca bugetul local este folosit pentru investiții iar cetățenii ar avea suficienți bani pentru plata taxei de salubritate chiar daca va fi majorată, iar asta se vede si din gunoaiele adunate. In alte localități Primăriile acorda astfel de subvenții pentru protejarea cetățenilor. De exemplu in comuna Lespezi serviicul este gratuit. De asemenea la Hârlău cetățenii de la case din zona rurala au o taxa mai mica decât cei din oraș iar Primăria achita de la buget o subvenție de 5,46 lei/persoana/luna in oraș si 2,10 lei/persoana/luna in satul Parcovaci.
Reprezentanții Primăriei evita sa vorbească despre ce restanțe sunt la plata taxei de salubritate, bani care dacă ar fi încasați ar acoperi diferențele pentru plata facturilor.
Menționăm că suma estimată pentru anul 2024 din taxa de salubritate pentru încasare este de peste 5,2 milioane de lei. La sfârșitul anului trecut, restanțele, adică sumele neîncasate din taxa de salubritate erau de peste 3,9 milioane de lei. În acest an, municipalitatea a plătește la salubritate peste 8,2 milioane de lei, cu aproape 3 milioane de lei mai mult față de anul trecut. Asta deoarece operatorul de salubritate a majorat de două ori tarifele de colectare.
* BITTV.INFO *