Vom mânca porc mai scump, de sărbători. Deja producătorii încep să anunţe scumpirile care s-ar putea aplica chiar din această toamnă, iar pe măsură ce se apropie luna decembrie preţurile vor mai creşte. De vină sunt seceta severă şi importurile uriaşe. Are de câştigat cine îşi creşte animale în propria gospodărie.
Doamna Liliana creşte în fiecare an porci în proprie gospodărie. Spune că gustul cărnii de acasă nu se compară cu cel al mărfurilor din supermarket. „Aţi văzut că dacă iei un kilogram de carne din magazin şi o pui la prăjit, rămâne 400 de grame. Mai mult apă. Este rentabil. Eu am tăiat unul acum două săptămâni. Una e carnea de porc crescută şi alta ce cumperi din magazin. Din import, de unde vine”, spune Liliana.
În plus, carnea din magazine e tot mai scumpă. Cu 10-15% a crescut preţul în ultimul an. „Deja au început să crească uşor preţurile la carnea de porc. Undeva cu 3-4%, 5% maxim. Au fost mai mulţi factori, inflaţia, seceta. Toate au influenţat preţul produsului la raft”, a explicat Cristina Smădu, proprietar carmangerie.
Muşchiuleţul de porc se vinde cu 46 de lei kilogramul, iar pulpa dezosată costă 24 de lei. Pe măsură ce se apropie iarna, preţurile vor mai creşte. „O creştere cu minim 10% va fi per kilogram de sortiment de carne de porc”, spune Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.
* BITTV.INFO *