Administrația locală din Pașcani continua demersurile pentru a obține aproape 51 de hectare de teren deținute de o societate comercială în calitate de proprietar. Dosarul va fi rejudecat la Curtea de Apel Iași primul termen fiind stabilit pe 9 octombrie a.c. Primarul Marius Pintilie a solicitat votul Consiliului Local Pașcani, in ședința din 30 septembrie a.c. pentru angajarea unui avocat care să reprezinte interesele municipalității în acest dosar. Edilul a spus că în opinia sa terenul ar aparține administrației locale și i-a informat in mod eronat pe consilieri ca Primăria ar fi câștigat procesul la Înalta Curte de Casație si Justitie.
În realitate acțiunea înaintată de societatea Legume SA deținătorul terenului a fost admisă de judecătorii ICCJ iar hotărârea favorabilă Primăriei Pașcani a fost casată și dosarul a fost trimis la Iași pentru rejudecare.
Procesul a început in anul 2020 cu o cerere de evacuare a societății respinsă de Judecătoria Pașcani. A urmat o noua acțiune a municipalității ajunsă la Tribunalul Iași care a fost respinsă de judecători. Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Iași de ambele părți dar au fost admise doar o parte din solicitările Primăriei Pașcani, hotărâre care a fost casata in decembrie 2023.
Interesul primarului Marius Pintilie pentru terenul de la Legume SA îmbracă două forme, una administrativa si alta politică. El a spus ca pe cele 51 de hectare ar vrea sa amenajeze un parc industrial, dar, deocamdată, terenul este folosit de societatea de legume. Mai mult, subiectul a fost folosit si in campania electorală. împotriva fostului primar Dumitru Pantazi pe motiv ca acționarul majoritar al societății Legume SA, Florin Stanciu este si administratorul societății Agrocomplex SA.
Societatea de legume a cultivat terenul încă din 1976 si a devenit proprietarul serelor și al terenului printr-o sentința a Judecătoriei Pașcani emisă in anul 1993, în care se arată că societatea este proprietară a celor 52,4 ha de teren în Blăgeşti, inclusiv suprafaţa revendicată de municipalitate. Ulterior, in anul 1997, 50, 96 ha de teren au intrat în patrimoniul privat al statului și administrarea Consiliului Local Paşcani.
Două luni mai târziu, terenul a fost concesionat societății Legume SA. Contractul a expirat în 2017, dar societatea a refuzat să elibereze terenul si l-a intabulat pe numele sau. Asta deoarece suprafață respectivă nu a fost folosită niciodată in interes public iar municipalitatea nu a reușit sa prezinte pana acum un document din care sa reiese cum si când a dobândit proprietatea terenului, care mai apoi a fost trecut fără verificări prealabile in domeniul public.
* BITTV.INFO *